Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Јун је стигао! Испратили смо мај, а да ли су са њим отишли и кишни дани? (четвртак, 1. јун)

Шта нам доноси јун и да ли ћемо се решити досадне кише? То се питамо сви! Први дан јуна се неће пуно разликовати од осталих дана у овој недељи. И данас драги Новосађани будите спремни на ред кише са грмљавином, па ред Сунца, па опет ред кише.. .И тако до суботе, када како кажу метеоролози неће падати киша.
Фото: Градске инфо

Шта нас очекује првог дана јуна у Новом Саду? Истражили смо за вас шта се дешава и која дешавања можете да посетите данас.

Знамо сви да је Нови Сад град добрих и хуманих људи. Тако да овај месец започињемо једним хуманим дешавањем који треба сви да подржимо.

Вечерас се „Код Брке“ од 18:00 часова одржава „Вече за Ленку“.

Ленка Лазаревић је девојчица која је оболела од леукемије и преко јој је потребна наша помоћ.

Брка ће покушати да обезбеди шансу за излечење, јер сав приход од те вечери иде у хуманитарне сврхе, баш за њу.

Вечерас „Код Брке“ наступају:

  • Супер ствар
  • Позитив бенд
  • Аутентик бенд
  • Парламент бенд
  • Плеј бенд

Дођите да помогнете Ленки и да се одлично проведете.

Фото: ЈКП „Градско зеленило“
У Позоришту младих најмлађи могу погледати од 18:00 часова представу „Учене мишице“.

„Учене мишице“ је едукативна представа, намењена предшколцима и деци нижих разреда основних школа. Представа је заснована на унапред одређеном образовном садржају. Средствима игре и позоришта, креирана је интегративна образовна позоришна форма, која на занимљив начин предочава деци информације о основним навикама, подучава о хигијени, исхрани и правилном понашању у школи.

Фото: Позориште младих

Самостална изложба „Крст као савремени симбол“ ауторке Мионе Марте Марковић.

Визуелна уметница Миона Марта Марковић ће се публици представити двадесет и девети пут изложбом слика малог и средњег формата из циклуса „Крст као савремени симбол“.

Отварање је данас  у 19:00 часова у КЦ Младост у Футогу а изложба ће бити достпуна за посетоце до 14. јуна.
Фото: Градске инфо

„Карневал животиња“ Камија Сен-Санса, једно је од најпознатијих остварења класичне музике посвећено деци. Ова хумористична музичка свита састоји се из 14 кратких ставова у којима композитор представља портрете различитих животиња – од краљевског марша лава, преко слонова, магараца, кенгура, корњаче, кокошака, петлова, лабуда и других.

Како би деца што више уживала у свим чарима уметничке музике, кроз ово јединствено музичко „путовање“, на најављеном концерту у Синагоги од 13:00 часова, причом ће их водити наратор, драмски уметник Милован Филиповић.

Улаз је слободан, али је број места ограничен.

Долазак је потребно потврдити путем имејл адресе: mons@eunet.rs ili vsimfonic@gmail.com.

Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована биће отворена вечерас у 20 часова, на дан када је пре 65 година Галерија отворена у згради на Тргу галерија.
Фото: Промо/Галерија Матице Српске

Ова мала годишњица, у оквиру јубилеја 175 година од оснивања Галерије, биће употпуњена и отварањем дечије изложбе “Био једном један сликар… Урош Предић” и опером за децу Српског народног позоришта у суботу 3. јуна у 17 часова.

Фестивал музичког документарног филма Док’н’Ритам биће представљен у СКЦНС Фабрици 1. јуна у 21 час.
Фото: skcns.org

У питању је јединствени фестивал у Србији који, поред такмичарске и ревијалне селекције музичких документараца, укључује и промоције музичких књига, као и концерте афирмисаних и неафирмисаних састава из региона.

Фестивал се одржава у Београду, у Дому културе Студентски град, а у септембру 2023. ће бити одржан осми пут. У склопу представљања фестивала, биће приказани филмови “Ускрс, град и рок’н’рол” и “Раинеy”, документарци који су награђени на претходним издањима Док’н’Ритма. После пројекција, разговараћемо о фестивалу и музичким документарцима са директорком фестивала Сандром Ранчић и ауторима приказаних филмова.

Сатница:

21:00 – пројекција филма „Rainey“ , аутора Милоша Тасића

21:35 – пројекција филма “Ускрс, град и рокенрол”, аутора Ивана Велисављевића и Катарине Јанковић-Поповић

22:00 – разговор са Сандром Ранчић, оснивачицом и директорком фестивала Док’н’Ритам и ауторима филмова Катарином Јанковић-Поповић, Иваном Велисављевићем и Милошем Тасићем

Улаз је бесплатан

Поједине улице ће остати без струје. ОВДЕ погледајте које.

Уживајте!

Čemu su u Novom Sadu služili đeram, četiri kapije i ceduljarnica?

Преузмите андроид апликацију.