Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Јулиа Капорњаи добитница књижевне награде „Стеван Пешић“

На Трећој седници Жирија за доделу награде „Стеван Пешић“ (Зоран Ђерић, председник; Зденка Валент Белић и Владимир Гвозден, чланови), која је одржана у Новом Саду, у петак, 2. децембра 2022. године, једногласно је одлучено да награду „Стеван Пешић“ за 2022. годину, добије Јулиа Капорњаи, песник из Новог Сада, за књигу песама „Панацеја“, у издању Књижевне општине Вршац, Вршац 2021. године.
Фото: Unsplash/Mikołaj

Јулиа Капорњаи је рођена у Врбасу, 1966. године. До сада је објавила четири песничке књиге: „Живи чвор (2002), „Бело сунце“ (2005), „Из капи мора“ (2019) и „Панацеја“ (2021). Повремено пише кратке приче и књижевне приказе. Објављује у књижевним часописима. Од 2010. године је члан Друштва књижевника Војводине. Живи у Новом Саду.

Јулиа Капорњаи је у књижевност ушла пре 20 година, тихо, ненаметљиво, из године у годину сабирајући своје песме и објављујући их у песничким књигама које нису биле обимне (још један вид ненаметљивости), а њихови издавачи су углавном били мање познати. Иза те скромности стоји поезија зрелости, која промишља себе и свет око себе, поставља питања и оставља одговоре у својим кратким, али убедљивим песмама.

Већ избором наслова, „Панацеја“, по истоименој грчкој богињи лечења, песникиња се опредељује за снажну симболику.

Панацеја је хипотетички лек који лечи све болести и продужава живот бесконачно. Тражили су га алхемичари, уз еликсир живота и камен мудрости, митску супстанцу која би омогућила претварање метала у злато. Медицина и данас трага за неком врстом панацеје и еликсира живота. Тренутни фокус је на имунском систему и улози генетике и мешању наследних и фактора околине, али жеља да се излечи све и успори старење и подигне квалитет живота представља снажну мотивацију. И наша песникиња тежи овим алхемијским циљевима, њена песничка панацеја је, како је то приметио Васа Павковић, “лековита утеха, потребна колико песникињи, толико и њеним читаоцима. И свака од песама у овој књизи је уметничка утеха, односно песнички одговор њеног бића на онеспокојавајућу ситуацију у укупном модерном свету и непосредној околини песникиње.”

Откако је покренута књижевна награда “Стеван Пешић” (1995), ово је тек трећа жена, добитница (Марица Јоксимчевић је добила 1999. а Марија Шимоковић, 2015. године). Јулиа Капорњаи је овом, четвртом по реду, песничком књигом, посведочила о свом песничком присуству, изузетној суптилности, о свом песничком дару и исцелитељској моћи поезије.

Књижевну награду „Стеван Пешић“ додељује Градска библиотека у Новом Саду и Савет Месне заједнице Ковиљ у оквиру манифестације „Меморијал Стевана Пешића“

Свечано уручење књижевне награде „Стеван Пешић“ биће одржано на пригодној свечаности у Културној станици Ковиљ (Ул. Лазе Костића 113), у четвртак, 15. децембра 2022. године, у 12.00 часова.

Promocija knjige „Ključevi dobra i zla“, 14. decembra

 

Преузмите андроид апликацију.