Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Јубиларни 10. Дани Српске у Србији затворени у Новом Саду

У Српском народном позоришту, у Новом Саду синоћ је свечано затворена 10. традиционалана Манифестација „Дани Српске у Србији“.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Пројекат Дани Српске у Србији покренут је са идејом да се Србији и њеним грађанима на увек нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали.

Свечаном затварању присуствовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић као и организатори из Републике Српске, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић и Млађан Цицовиц, шеф представниства Ребуплике Српске у Србији.

Мировић је истакао да се овој манифестацији придаје велики значај јер такву политику воде руководства Републике Србије и Републике Српске, који воде рачуна о свом народу и култури.

„Манифестација је важна и што ове године прослављамо 30 година од када су посланици Народне скупштине Републике Српске донели декларацију којом су трасирали пут самосталности Српске. Ми данас живимо и боримо се за Републику Српску која у веома тешким међународним околностима проживаљава све оно сато проживљава и српски народ, а то су пристисци да се умање права нашег марода у РС и на другим територијама“, рекао је Мировић.

Фото: Танјуг/Влада АП Војводине/Андреј Пап

Он је додао да је важна порука ове манифестације да увек морамо деловати заједнички и једни друге подржавати, чувати институције, посбено оне које се баве културом, језиком, писмом и свим заједничким обелезјима, као и да је река Дрина кичма која спаја, а не раздваја.

Министар Клокић нагласио је да ова манифестација доприноси јачању мостова које спајају Републику Српску и Србију и да та сарадња никада није била јача и никада са конкретнијим пројектима.

Према речима, градоначелника Милоша Вучевића ова манифестација је на правом месту у правом тренутку и сашвим је логично да се завршна манифестација оддрзи управо у Новом Саду.

„Када погледате историјски контекст који није био тако давно, пре 100 година, панонски Срби у аманет су добили резултате или оно што су остварили наши преци, а то је да су 1918. године, вољом народа, дошли до присаједињења Бачке, Барање, Баната и Срема матици. И стога, ми имамо легат да разумемо тежње нашег народа где год да су и да имају што ближе и присније односе са својом матицом Републиком Србијом“, рекао је Вучевић.

На свечаном затварању уприличен је културно-уметнички програм, а организатори су захвалили свим институцијама и појединцима у Републици Србији, наводећи да оно на један посебан начин доприносее промоцији Српске и њене јединствености.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Преузмите андроид апликацију.