Почетна > Србија
Србија

ЈП “Војводинашуме” иде корак напред са набавком нових машина савремене механизације (ВИДЕО)

Јавно предузеће “Војводинашуме” набавило је најсавременију летилицу (дрон) за хемијско третирање садница, прву овакве врсте у Србији.
Фото: ЈП „Војводинашуме“

Такође, набављена је и мултифункционална машина за сечу и израду дрвних сортимената, која представља прву овакву машину у Шумском газдинству “Нови Сад”!

Портал Војводина уживо разговарао је са директором Јавног предузећа “Војводинашуме”, Роландом Кокаием.

Предузеће ЈП “Војводинашуме” успева да држи корак са савременим трендовима у шумарству, а доказ за то су управо нове савремене машине, које су представљене у Шумској управи Бегеч.

Како наглашава саговорник, важно је истаћи да ће оне допринети повећању продуктивности, условима рада и хуманизацији јер најтеже и најопасније послове преузимају управо машине.

“Познато је да радници у шумарству раде послове који су по тежини и условима рада одмах иза рударских послова, али уз ове савремене машине све ће бити лакше”, изјавио је за наш портал директор ЈП “Војводинашуме”.

Харвестер представља најсавременију мултифункционалну машину за сечу и израду дрвних сортимената, ово је прва оваква машина у Шумском газдинству „Нови Сад“ а укупно шести харвестер у систему ЈП „Војводинашуме“. Један харвестер у раду може да замени 15 секача моторном тестером у току дана. Машина обезбеђује најбоље могуће услове рада за ту врсту посла.

Од суштинског значаја за интегрално газдовање шумама односно процес обнове шума је да се сече обнове шума спроведу благовремено и свеобухватно. Употребом Харвестера, сече обнове се спроводе неколико пута ефикасније што омогућава Јавном предузећу „Војводинашуме“ да додатно унапреди производњу, односно да се дрво, као еколошки најприхватљивија сировини и гориво испоручује свим заинтересованим странама у планираним количинама, уз поштовање правила струке и обезбеђивање одрживости, рекао је директор Кокаи за портал Војводина уживо.

Фото: ЈП „Војводинашуме“
Шуме, као добро од општег интереса се морају одрживо користити, обнављати и неговати а крајни циљ је унапређење општег стања наших шума.

Летилица се користи за хемијско третирање у циљу заштите младих шума од штетних утицаја. Досадашња пракса је да се у пословима заштите шума се користе атомизери (тракторски вучени и ношени, као и леђни) и леђне прскалице.

Употреба дрона ће, осим повећања учинка, боље апликације средстава, учинити да процес третирања младих шума хемијским средствима буде значајно безбеднији по раднике који раде на ти пословима, пошто смањује контакт са хемикалијама на најмању могућу меру, рекао је Кокаи за портал Војводина уживо.

Udruženje “Anđeli severa” ponovo pokazalo solidarnost, najpotrebnije stvari pripale Domu za osobe ometene u razvoju (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.