Почетна > Србија
Србија

Јовановић: Сарадња са Габоном и Есватинијем који су повукли признања КиМ

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић данас је позвао народне посланике да законом потврде акте Светског поштанског савеза, као и међународне уговоре са Краљевином Есватини и Габоном, који су почетком године повукли признања тзв. Косова.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Јовановић је посланицима образложио да је серију аката донетих на седници конгреса Светског поштанског савеза одржаног прошле године неопходно и у скупштини потврдити јер је Србија члан и примењује заједничку регулативе.

Истакао је да се потрврђују два додатна протокола уз Устав СПС, општи правилник, Светска поштанска конвенција и завршни протокол, као и Споразум о поштански финансијским услугама.

Јовановић је истакао да је основни циљ усвајања да би Србија испунила своје међународне обавезе као члан СПС.

Објаснио је да ће документа имати утицај на поступање јавног поштанског оператора, те посебно међународне поштанске услуге, по приниципима реципроцитета и слободног транзита, као и на саобраћај без дискриминације.

Навео је да се кроз сарадњу унутар СПС обезбеђују права на поштанску услугу свима, по приступачним ценама и без дискриминације.

Говорећи о законима о потврђивању споразума о сарадњи са краљевином Есватини и Габоном Јовановић је објаснио да ће они утицати на даље боље билатералне односе у више области као што су култура, наука, технологија и образовање.

Посебно је истакао развој сарадње кроз реализацију стипендија у оквиру пројекта Свет у Србији.

Нагласио је да је значај сарадње са ове две држава посебно битан јер су како је објављеном почетком јануара 2023. повукле своја ранија признавањатзв. Косова.

Prokop poprima konačan izgled – pogledajte dokle su stigli radovi (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.