Почетна > Бизнис
Бизнис

Јовановић: Извоз Србије у ИКТ технологијама увећан седам пута за 10 година

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић изјавио је данас да се Србија позиционирала као регионални лидер у сектору информационо-комуникационих технологија.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Јовановић је, представљајући резултате Србије у области дигитализације на конференцији “Улагање у дигитализацију на Западном Балкану” у Сарајеву, рекао да данас извоз српског сектора информисања и телекомуникација износи 2,7 милијарди евра и да је увећан више од седам пута за последњих 10 година.

“Влада Републике Србије је, захваљујући визији председнице Владе Ане Брнабић, 2017. године поставила ИКТ сектор, дигитализацију, креативност, иновације и знање као једне од приоритета у стварању модерне отворене, просперитетне Србије, центра великих идеја и могућности. Данас, извоз ИКТ сектора износи 2,7 милијарди динара и увећан је више од седам пута за последњих 10 година, успоставили смо два државна дата центра, повезали смо све школе на брзи интернет, отворили смо четири научно-технолошка парка и градимо још два, имамо 1,8 милиона грађана који користе еУправу”, изјавио је министар Јовановић.

Он је додао да су овакви сусрети одлична прилика за размену досадашњих искустава, идентификовање потенцијалних недостатака, као и дигитално повезивање земаља у региону, саопштено је из Министарства информисања и телекомуникација.

Јовановић је нагласио да је потребно подстицати дигиталну трансформацију компанија и повезивање технолошких и академских заједница са традиционалном привредом, креирати повољну инвестициону климу и пружати подршку за иновативне компаније, а све то кроз развијање регионалних стратешких планова.

Јовановић је присутнима представио пројекат развоја широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре у руралним подручјима који ће до краја 2025. године обезбедити да сва села у Србији имају приступ брзом интернету.

Додао је да ће се у оквиру овог пројеката изградити 4.700 километара додатних оптичких траса и повезати око 700 насеља са око 120.000 домаћинстава.

Поред министра Јовановића, на панелу су учествовали и министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Един Форто, заменик министра за информационо друштво и администрацију Северне Македоније Александар Бајдевски, као и шеф одељења за широкопојасни приступ у Министарству економског развоја и туризма Црне Горе Виктор Беришај.

Конференција „Улагање у дигитализацију на Западном Балкану” праћена координационим састанком инвеститора: „Заједничко регионално тржиште на Западном Балкану – Регионално дигитално подручје“, одржана је у Сарајеву, у организацији Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), Глобалне Европске инвестиционе банке (ЕИБ Глобал) и Савет за регионалну сарадњу (РЦЦ).

Đedović u Berlinu o nemačkoj podršci Srbiji u procesu energetske tranzicije

Преузмите андроид апликацију.