Почетна > Бизнис
Бизнис

Jовановић: Дигитализација ће трасформисати јавну управу у ефикасан сервис грађана

Министар информисања Михаило Јовановић истакао је данас да је дигитализација најбољи начин да се трансформише јавна управа у ефикасан сервис грађана.
Фото: Unsplash/Headway
„Још смо 2017. године кренули са дигитализацијом када је председница Владе Србије Ана Брнабић представила дигитализацију као један од приоритета Владе.

Дигитализација је помогла у трансформацији јавне управе и просвете“, рекао је Јовановић на првој панел дискусији о дигитализацији пољопривреде на регионалној конференцији о агробизнису „Grow up-snaga zemlje“.

Он је истакао да ове године сведочимо да дигитализација помаже у трансформацији пољопривреде.
„Министарство пољопривреде је увело систем еАграр који ће помоћи нашим пољопривредницима да ефикасно и транспаретно подносе захтеве и комуницирају са Министарством пољопривреде преко портала. То ће помоћи да и само министарство много ефикасније решава све захтеве“, објаснио је Јовановић.

Кроз дигитализацију смо, каже министар, поставили разне инфраструктурне системе, државну „дата центар мрежу“ али и национални портал за електронску идентификацију који има већ сада два милиона пријављених грађана.

Јовановић је рекао да је кроз еАграр омогућена евиденција пољопривредних газдинстава, вођење регистра и приступање свим државним базама које су потребне да би пољопривредници остварили право на субвенције.

„Следећи корак, у ком нам помаже институт БиоСенс, је контрола доделе субвенција, као и да ли пољопривредници користе средства у сврху онога за шта су их добили“, рекао је Јовановић.

У оквиру данашње панел дискусије о дигитализацији пољопривреде говорили су директор БиоСенса Владимир Црнојевић, директор „Научно-технолошког парка Ниш“ Милан Ранђеловић, председник Савез пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић, доктор ветеринарске медицине Драгиша Јестротић, као и директор „СSmart Village Knežica“ Ђорђе Грујичић.

Панелисти су истакли значај дигитализације и похвалили систем еАграр који је, како сведоче, допринео побољшању услова за бављење пољопривредом у Србији.

У оквиру панел дискусије, поред система еАграр, говорило се подизању свести о дигитализацији српске пољопривреде, примени модерних система за наводњавање у пољопривреди, употреби дронова и робота, као и о аутоматизацији процеса у примарној пољопривреди и прехрамбеној индустрији.

Današnji promet na Beogradskoj berzi 9,64 miliona dinara

Преузмите андроид апликацију.