Почетна > Србија
Србија

Још недељу дана за прелазак на е-фискализацију

Још недељу дана имају сви обвезници фискализације да пређу на модел е-фискализације, а Пореска управа тај посао ради и данас и у понедељак, саопштило је Министарство финансија.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

По Закону о фискализацији рок за е-фискализацију истиче 30. априла.

Нови модел подразумева употребу новог хардверског или софтверског решења у фискализацији.

„У складу са тим, потребно је да почев од 1. маја обвезници издају нове фискалне рачуне са кодом, како би наставили да раде у складу са Законом о фискализацији. У супротном, обвезници ће бити подложни казненим мерама, а у складу са поменутим законом“, наведено је у саопштењу Министарства.

Подсећа се да су обвезници фискализације у обавези да најпре путем портала Пореске управе еПорези пријаве локације пословног простора и пословних просторија, а затим је потребно да преко електронског сервиса за фискализацију, ауторизоване особе траже израду безбедносних елемената за одређени ПИБ и одређени пословни простор који су пријавили. „Важно је да обвезник наручи безбедносни елемент када је спреман за ефискализацију, односно када зна који фискални уређај ће користити“, истиче Министарство.

Пореска управа је до сада одобрила 462 елемената електронског фискалног уређаја, а на сајту Пореске управе налази се списак елемената и произвођача, како би се обвезници одлучили који фискални уређај ће користити.

„До данашњег дана укупно је 140.684 обвезника пријавило 204.353 локација пословног простора, а Пореска управа је израдила 200.329 безбедносних елемената по захтеву обвезника, од којих је преузето њих 173.438“, наводи се у саопштењу.

Министарство је позвало обвезнике који су поднели пријаву и у своје пореско сандуче добили обавештење о израђеном безбедносном елементу, да га преузму у надлежној филијали Пореске управе.

„За уручење безбедносних елемената, Пореска управа ради сваког радног дана, као и за време Васкршњих празника. Данас, у суботу 23. априла, као и у понедељак, 25. априла, од 7.30 до 18 сати“, обавестило је Министарство.

До сада по новом систему примало се просечно дневно преко три милиона рачуна са QР кодовима, а рекорд је био 21. април, када је Пореска управа примила 3,8 милиона нових фискалних рачуна.

„Уколико сте обвезник фискализације, потребно је да у најкраћем року испуните своју законску обавезу“, поручило је Министарство финансија.

ПИО расписао оглас за слање пензионера на рехабилитацију

Преузмите андроид апликацију.