Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Још четири дана до почетка нове школске године – нови предмет се уводи у наставни план, ево о чему је реч

Бројимо ситно до почетка нове школске године, а са новим почетком најављене су и одређене промене у систему образовања.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Како се у медијима писало последњих неколико дана, Завод за унапређивање образовања и васпитање осмислио је нови изборни предмет који ће основци имати прилику да похађају од 1. септембра – Врлине и вредности као животни компас.

„Смернице које смо добили из Министарства просвете налажу да ће деца имати прилику, пошто је у питању изборни предмет, да одлуче да ли желе да похађају тај предмет током године. Током прве две недеље наставе, које су замишљене као тематске, даћемо простор за изјашњавање оне деце која желе, односно не желе да похађају овај наставни предмет. Наставу би реализовали стручни сарадници, педагог, психолог и одељенски старешина. Ми чекамо на педагошки колегијум на ком ће се разрадити детаљи у вези са реализацијом и планом наставе „– рекла је Светлана Келеман, директорка ОШ “Алекса Шантић”.

Овај предмет биће у годишњем плану као изборни предмет, уколико га ученици не изаберу он неће моћи да се реализује.

На основу оног што је претходне недеље Елеонора Влаховић из Завода за унапређивање образовања и васпитања рекла за РТС, чији су стручњаци осмислили тај предмет, Врлине и вредности као животни компас, укључује разговор о темама које би сваки нормалан човек издвојио, као што су породица, здравље, образовање, мир, али да наставник има слободу да се бави и другим вредностима. Нема писмених и контролних, већ је замишљено да се разговара на разне провокативне теме, да се доводе гости, да се размењују искуства, погледа филм, заузму различите позиције, објаснила је Влаховићева.

Како је градоначелник Ђурић на свом Инстаграм профилу навео након данашњег састанка са представницима Полицијске управе Новог Сада и других државних органа, анализирани су сви безбедоносни аспекти у школама, а град Нови Сад ће учинити све да почетак и ове школске године буде сигуран и безбедан за све ђаке – истакао је Ђурић.

Koliko košta opremanje đaka za školsku godinu?

Преузмите андроид апликацију.