Почетна > Бизнис
Бизнис

Јесу ли чисте енергије катастрофа за буџет Русије?

Аналитичари тврде да би више од половине руске нафтне и гасне инфратруктуре могла да постане безвредна у року од 15 година, пише „Москва тајмс“.
Фото: Unsplash/nrdoherty

Наиме, уколико се главне светске привреде одлуче за нулте емисије штетних гасова у наредним деценијама, скоро два билиона долара вредан капитал повезан са угљоводоницима Русије могао би постати безвредан, показали су резултати једног истраживања о трошковима енергетске транзиције.

„Транзиција на ниску емисију угљен-диоксида могла би довести до периода глобалне финансијске и политичке нестабилности због комбинације дубоких структурних промена, широко распрострањених финансијских губитака и прекомпозиције финансијске и тржишне моћи широм света“, објавила је у свом раду група научника британских универзитета, а који је у четвртак објављен у часопису Nature.

Њихови прорачуни показују да би до 2036. године преко половине од процењеног 3,9 билиона долара вредног капитала повезаног са фосилним горивима (нафтне и гасне бушотине, цевоводи, постројења за вађење и прераду енергената и друга инфраструктура која подупире витални сектор руске економије), могло да се „заглави“ у процесу транзиције, односно да постане практично безвредан.

За Русију, то је најновије оштро упозорење на потенцијалну цену глобалне транзиције на чистија горива. Осим тога, у извештају се каже да би руска влада могла да изгуби око 40 одсто својих уносних гасних и нафтних прихода до 2030. године, а од њих је долазило око 40 процената укупног буџета нације последњих година. Само би Канада прошла горе од Русије у том погледу.

IEA povisila procenu prosečne cene nafte na 79 dolara za 2022. godinu

 

Преузмите андроид апликацију.