Јестиво цвеће је одувек коришћено као додатак бројним јелима као што су салате и десерти, па чак и у пићима, где не само да су декоративни већ и дају посебну арому и укус.

Најчешће коришћене биљке у кухињи су љубичице, маћухице, невен, лаванда, невен, боражина и ружа.
Већина јестивог цвећа садржи бројне хранљиве материје попут витамина А и Ц, а такође је богата антиоксидансима и има антиинфламаторна својства.
Цвеће је један од најлепших и најчешћих украса за наше терасе, дворишта и домове, а може бити и украс на нашим тањирима и чашама.
И онај јестиви. Јестиво цвеће се од памтивека користи у бројним кухињама широм света, не само због лепоте и шарма које пружа својим изгледом, већ и због специфичне ароме коју оставља за собом.
Поред тога, користи се и као природна боја. Свеже јестиво цвеће се најчешће користи за украшавање посластица, у салатама, коцкама леда, са зачинима у разним намазима и сл.
Које цвеће је јестиво?
Љубичице
Пошто потичу од исте врсте, и љубичице су јестиве и имају деликатан укус. Љубичица је слатка и благо земљана са благим нотама меда и ваниле. Освежавајуће је, због чега се најчешће користи у десертима као што су колачи, макарони, панакота и сл. Може се кандирати, али и користити у салатама.
Невен
Свежи цветови невена имају пикантан, бибер укус, што их чини идеалним за комбиновање са салатама као што су зелена салата, римска салата, рендана шаргарепа и слично. Због јарких жутих и наранџастих боја идеални су и као украс у сланим јелима.
Свежи цветови невена су благог, благо горког укуса са благо израженим биберним нотама, док осушени њихов укус и арома постају интензивнији са израженијим горким тоновима. Свежи невен се најчешће користи у разним салатама, али се може додати и разним јелима као што су супе и чорбе у сушеном облику да би им дао боју. Из тог разлога, невен се често користи као замена за много скупљи шафран.
Лаванда
Цветови лаванде имају слатки, цветни укус са благим цитрусним нотама. Често се користе за ароматизирање десерта, припремање чајева и као декорација и арома у коктелима. Лаванду је важно користити у умереним количинама како њене интензивне ароме не би надјачале друге укусе.
Ружа
С обзиром на то да руже долазе у великом броју различитих сорти, важно је за почетак одабрати оне које су јестиве. Неке од јестивих сорти ружа су пешчана ружа (роса ругоса), галска ружа (роса галлица) и шипак (роса дамасцена). Иако се укуси јестивих ружа разликују од врсте до врсте, ипак се може рећи да су благе, са аромама меда и воћа. Неки имају блажи и свежији укус док су неки киселији.
Латице руже се користе у свежем и сушеном облику. Користе се као украс у салатама и посластицама, за ароматизирање пића, слаткиша, џемова, чајева и сл.
На шта треба пазити код јестивог цвећа
Приликом конзумирања јестивог цвећа, најважније је водити рачуна да цвеће долази са чистих подручја која нису третирана пестицидима. Осим тога, важно је да нису у близини путева, фабрика итд.
Такође, сваки цвет треба темељно опрати потапањем у воду и испирањем да би се уклонила сва прашина. Јестиво цвеће би било најбоље узгајати код куће, што је врло лако урадити на балкону или у башти.
Закључак
Цвеће свих врста се од памтивека користи у бројним кухињама широм света, не само као декорација већ и као састојак који даје посебан укус и арому. Јестиво цвеће долази у безброј облика. Приликом конзумирања јестивог цвећа важно је водити рачуна да оно долази из чистих подручја која нису третирана пестицидима и да се не налазе у близини путева или фабрика.
Преузмите андроид апликацију.