Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Јести сир сваки дан – да ли је здраво и које су последице?

Сир је укусна млечна посластица која се често конзумира самостално или као састојак разних јела, али да ли сте се запитали какве би могле да буду последице свакодневног конзумирања сира?
Фото: Pexels/Jennifer Murray
Шта се дешава у вашем телу кад свакодневно конзумирате овај млечни производ?
Повећани унос калцијума

Сир је извор висококвалитетних протеина и калцијума, кључног за здраве кости. Истраживања показују да калцијум не само да одржава кости већ може и помоћи у превенцији одређених врста рака, снижавању крвног притиска, спречавању прееклампсије и може вам помоћи да одржавате здраву телесну тежину.

Могуће сметње с варењем

Ако сте нетолерантни на лактозу, сир може да изазве проблеме с варењем попут надутости, гасова и пролива.

Добра вест је да је сир значајно мање богат лактозом од млека и јогурта. Тврди, зрели сиреви имају најмање лактозе и обично се добро подносе у малим количинама.

Побољшање микробиома црева

Одређене врсте сирева, попут чедра, могу да пруже корисне пробиотике који подржавају здравље цревног система.

Потенцијално смањење ризика од болести срца

Иако је сир богат засићеним мастима, истраживања сугеришу да конзумација сира не мора нужно да повећа ризик од болести срца.

Штавише, једно истраживање објављено у часопису Ланцет, које је укључило 135.000 учесника из 21 земље, није пронашло никакву повезаност између уноса млечних производа, укључујући сир, и ризика од болести срца или већих коронарних проблема. У ствари, истраживање је известило да су особе које су уносиле више од једне порције млечних производа с пуним или ниским уделом масти дневно имале смањен ризик од болести срца, срчаног удара или смрти од болести срца.

Подршка опоравку мишића након вежбања

Сир је извор протеина који може помоћи у опоравку мишића након вежбања.

Контрола калоријског уноса

Треба пазити на количину сира коју уносите јер је богат калоријама те га је лако претерано конзумирати. Осигурајте да сир комбинујете с другим здравим намирницама и састојцима попут интегралних житарица, сушеног воћа, поврћа и зелене салате.

На крају, сир може бити користан додатак уравнотеженом начину исхране, али треба пазити на порције због калоричности и садржаја засићених масти.

Koliko proteina je previše proteina za organizam? I šta se događa kada preteramo?

Преузмите андроид апликацију.