Почетна > Свет
Свет

Јереван и Баку договорили примирје, СБУН данас поново заседа

Јерменија и Азербејџан договорили су прекид ватре који је на снази од среде у 20:00 часова по локалном времену, захваљујући међународним напорима, изјавио је данас секретар јерменског Савета безбедности Армен Григорјан.
Фото: WikimediaCommons/Khortan

„Захваљујући залагању међународне заједнице, договорили смо прекид ватре са Азербејџаном од 20 часова 14. септембра“, рекао је он у интервјуу за јерменску телевизију, преноси ТАС С.

Савет безбедности Уједињених нација окупиће се данас на још једном састанку поводом недавне ескалације ситуације на јерменско-азербејџанској граници, саопштено је из УН.

Састанак ће бити одржан на захтев Јерменије, а СБ УН већ је у среду на консултацијама иза затворених врата разматрао ситуацију на граници између ове две државе, док ће данашња седница бити јавна.

Јерменија и Азербејџан, који се деценијама боре око Нагорно-Карабаха, међусобно се оптужују за започињање низа граничних оружаних сукоба касно увече 12. септембра.

Према речима јерменског премијера Никола Пашињана, у овим сукобима погинуло је 105 јерменских војника.

Азербејџанско министарство одбране саопштило је да је у обновљеним непријатељствима две земље погинуло је 50 азербејџанских војника, наводи ТАС С.

Zelenski najavio posetu Ursule fon der Lajen

Преузмите андроид апликацију.