Почетна > Свет
Свет

Јелен: САД желе да виде бржи напредак у реформи Светске банке

Америчка министарка финансија Џенет Јелен саопштила је да САД желе бржу реформу Светске банке, који би ишао у правцу проширења њених кредитних капацитета за решавање климатских промена и других глобалних криза, преноси Ројтерс.
Фото: Танјуг/АР/Carolyn Kaster

„Мапа пута еволуције“ Светске банке, о којој је Ројтерс известио раније овог месеца, позива банку да преговара са акционарима, пре априлских састанака, о предлозима који укључују повећање капитала и нове инструменте за кредитирање.

У њој се позива руководство Светске банке да изради конкретне предлоге за промену своје мисије, оперативног модела и финансијских капацитета које би могао одобрити заједнички Одбор за развој Светске банке и Међународног монетарног фонда у октобру, наводи британска агенција.

Јелен је саопштила да је мапа пута Светске банке „конструктиван документ“ и да представља добру основу за дискусију, али да је потребно урадити и више од тога.

„Имамо неке забринутости.Желели бисмо да видимо одређени напредак у бржем временском оквиру. И мислимо да постоје неке ствари које би могле да се ураде на проширењу позајмљивања с обзиром на тренутно ослобађање капитала“, рекла је она за Ројтерс док је путовала у Замбију из Сенегала.

Јелен је навела да је рад на реформама, прво Светске банке, а затим и других мултилатералних развојних банака, један од њених највећих приоритета ове године.

САД, највећи акционар банке, сарађивале су са другим земљама да подстакну Светску банку да направи план реформи, о чему је расправљао управни одбор банке 11. јануара, наводи Ројтерс.

Словачка: Лидери бивше коалиционе владе пристали на превремене изборе

Преузмите андроид апликацију.