Патлиџан се препоручује дијабетичарима како би помогао у регулисању шећера у крви. Ране лабораторијске студије сугеришу да патлиџан штити и од оштећења ДНК која доводи до рака.
Са способношћу да упија укусе, патлиџан, иако није толико нутритивно богат, омиљено је поврће које се узгаја широм света. Процењује се да се годишње произведе око 60 милиона тона, углавном у Кини и Индији.
Његово бело месо са примесама зелене или жуте боје, прошарано малим гроздовима браонкастих семенки, омиљено је у многим кухињама и може се користити за прављење прегршти укусних јела.
Упркос свему, ни његове добробити за здравље нису занемарљиве. То је нискокалорична храна богата влакнима и калијумом и често је достојна замена за месо.
Патлиџан је поврће из групе велебиља, попут кромпира, парадајза и паприке. Потиче из Индије и Азије, где је и даље самоникла биљка.
Патлиџани су стигли у Европу са Отоманским царством у 7. и 8. веку, где се данас обично саде у баштама са другим поврћем. Ако сте посадили садницу патлиџана, плодове ћете добити између 65 и 80 дана након садње.
Када почнете од фазе семена, биће вам потребно до 100 или 120 дана пре него што можете очекивати прве плодове.
Ако биљку редовно заливате и причврстите за ослонац како би се плод могао развијати без ломљења стабљике, током летњих месеци ћете имати прелепе плодове са сјајном кором.
Углавном је са љубичастом кором, у облику сузе, једина врста патлиџана коју познајемо, али ово свестрано поврће долази у разним бојама и облицима – овално, дугачко, у облику диње, са црном, белом, зеленом, ружичастом, наранџастом и чак и пругастом кором.
Нутритивна вредност по оброку
Сирови патлиџан садржи 92 посто воде. Порција од 100 грама патлиџана има 25 калорија, 1 грам протеина, 6 грама угљених хидрата, 0,2 грама масти и 3 грама влакана.
Такође садржи фолат, витамине А, Ц, К, калцијум, гвожђе, магнезијум, фосфор и већину калијума и мангана.
Витамини А и Ц су антиоксиданси који помажу у заштити ћелија од оштећења. Такође је богат природним биљним супстанцама званим полифеноли, које могу помоћи ћелијама да боље обраде шећер.
Због тога се патлиџан препоручује дијабетичарима како би помогао у регулисању шећера у крви. Ране лабораторијске студије сугеришу да патлиџан штити од оштећења ДНК која доводи до рака, али истраживачи тек треба да потврде ову корист код људи.
Народна медицина
Патлиџан је традиционална медицина хиљадама година. У древној индијској ајурведској медицини, практичари су користили месо патлиџана за лечење дијабетеса, а његов корен је коришц́ен за ублажавање астме.
Као и код већине поврћа, кора је најхранљивија. Љубичаста боја патлиџана потиче од антоцијаниног насунина, јединственог антиоксиданса за који стручњаци верују да може да сачува и заштити ћелијске мембране.
Семенке имају највећу моћ за срце, једна врста замењује месо
Ране студије показују да може заштитити масти у мембранама које су одговорне за заштиту ћелија од штетних слободних радикала, које производи наше тело, али може доћи и из спољашњих извора као што су зрачење, дим цигарета или одређене индустријске хемикалије.
Сматра се да слободни радикали доводе до већег ризика за развој карцинома и атеросклерозе, односно до накупљања плака у артеријама, што представља значајан ризик за развој кардиоваскуларних болести. Насунин такође помаже у смањењу количине гвожђа у крви када га има превише.
Велике количине гвожђа су фактор ризика за срчана обољења, посебно код мушкараца и жена у менопаузи.
Поред антиоксиданса насунина, патлиџан има и друге антиоксиданте који могу помоћи у заштити од оштећења слободних радикала која могу довести до рака и других болести.
Хлорогена киселина, која се такође налази у патлиџану, јесте антиоксидант који не само да помаже у превенцији рака, вецћима и антибактеријско и антивирусно дејство. Уз све то, добар је за снижавање лошег, ЛДЛ холестерола.
Како га припремити
Кожа патлиџана је јестива, али се тешко жваће. Пре него што почнете да га припремате, оперите га и одрежите оба краја.
Патлиџан је природно мало горак, а ако га посолите и оставите тако 30 минута, со ће вам уклонити део горчине. Такође ће спречити да месо патлиџана упије превише уља и постане масно.
Исперите со пре него што почнете да кувате. Патлиџан се може пећи, кувати на пари или динстати.
Када се исече, добар је додатак карију и супама. Најпожељнији начин припреме је панирање, али имајте на уму да ће презле и пржење у дубоком пржењу додати калорије и масноћу. Да бисте направили здравију верзију, испеците патлиџан уместо да га пржите.
Канцерогене, пуне токсина и бактерија – 6 најгорих намирница на свету
Ако желите да испечете цео патлиџан, прво пробушите кожу виљушком. После 30-ак минута печења у рерни можете издубити месо и напунити кору неким филом или изгњечити месо у супу, динстање или намаз.
Патлиџан немојте сећи много пре припреме, јер брзо потамни, што је последица оксидације полифенола, односно хлорогенске киселине, која је најзаступљеније фенолно једињење у овом поврћу.
Ако не намеравате да га одмах припремите, ставите га у фрижидер, где можете безбедно да га чувате до недељу дана.
Salata prepuna vitamina: Raste kao korov, a idealna je za podizanje imuniteta
Преузмите андроид апликацију.