Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Једва чекате викенд да се наспавате? Скраћујете себи живот ако прекорачите ове сате

Да би телу пружили одмор и регенерацију, неопходно је да спавамо од шест до осам сати и то непрекидним сном.
Фото: Pexels/Cottonbro

Међутим, многи воле и више да спавају, викендом продуже и до један после подне, али колико је то добра идеја?

Сан је важан за све наше виталне функције, тело се одмара током ноћи и прикупља снагу за дан, многи љубитељи спавања тешко устају ујутру, а топлина испод покривача их уек мами да се задрже још који минут. Све док се то не претвори у сат, два или пет и онда или касните на посао или вам оде цео дан.

Дуже спавање од 8 сати доводи ваш организам у извесне ризике, и то су:
Повећавање ризика од гојазности

Више истраживања спроведених у Америци дошло је до закључка да превише сна може да повећа ризик од настанка дијабетеса или гојазности. Спавањем десет или више сати дневно, смањује се време које би требало бити посвећено физичкој активности.

Краћи животни век

Претерано спавање доводи се у везу са многим болестима бубрега, јетре, штитне жлезде, депресије, деменције, срчаних обољења итд. Такође, стопа морталитета је виша међу оним људима који спавају више него што је потребно.

Мања концентрација

Према једној студији, људи који спавају 10 или више сати дневно имају скоро два пута већи ризик за оболевање од кардиоваскуларних болести, у односу на оне људе који спавају 6 до 8 сати.

Умор

Претерано спавање ограничава наше физичке и менталне способности, па због тога можемо да се осећамо мање фокусирано или одморно.

Преузмите андроид апликацију.