Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Једна врста кафе најгора је за здравље срца: Ова комбинација додатно оптерећује ваш организам

Ево како да је учините добром за организам.
Фото: Pexels/victorfreitas

Ако сте међу многима који не могу да замисле почетак дана без шољице кафе, нисте сами. Кафа је за многе постала неизоставан део јутарње рутине. Иако се често сматра да је пијење кафе безбедно и корисно за здравље, кардиолози упозоравају да одређени начини припреме овог напитка могу негативно утицати на здравље срца.

Према речима др Еда Паза, истраживања дају различите резултате, али показало се да црна кафа, без додатка шећера, може имати позитиван ефекат.

„Знамо да кафа може повисити крвни притисак и повећати укоченост артерија, што је штетно за срце. Међутим, једно истраживање је показало да умерена конзумација кафе може смањити ризик од високог притиска, повишеног холестерола и других фактора ризика за срчане болести“, објашњава др Паз.

Који тип кафе највише штети срцу?

Кардиолози наглашавају да начин припреме кафе игра кључну улогу када је у питању здравље срца. Др Паз саветује умерену конзумацију и ограничавање на једну шољицу дневно. С њим се слаже и др Сем Сетарех, који такође препоручује умереност, посебно када је реч о црној кафи.

„Истраживања показују да једна до две шољице црне кафе дневно могу побољшати здравље кардиоваскуларног система, смањити ризик од срчаних обољења и побољшати функцију крвних судова захваљујући антиоксидансима. Међутим, претерано уношење кофеина може повећати број откуцаја срца и крвни притисак, посебно код осетљивих особа“, истиче др Сетарех.

Обојица лекара упозоравају на заслађене кафе, попут оних с карамелом или слатких капућина, које нису добре за срце.

„Такви напици често садрже стотине калорија, велике количине шећера и нездравих масти, што поништава потенцијалне користи које кафа може имати за здравље срца“, каже др Сетарех.

Др Паз додаје: „Избегавајте кафе с високим садржајем шећера, као што су оне с разним сирупима. Те врсте нису добре за здравље срца.“

Свакодневно конзумирање кафе са шећером може бити штетно

Обојица лекара упозоравају да свакодневно испијање кафе с додатим шећером може имати озбиљне последице по здравље.

„Додати шећер има малу нутритивну вредност и може изазвати низ здравствених проблема. Прекомерни унос шећера може оштетити крвне судове, изазвати накупљање плака у артеријама и повећати ризик од срчаних болести. Такође, повећава ризик од дијабетеса и високог притиска“, каже др Паз.

Др Сетарех истиче да комбинација шећера и кофеина може додатно оптеретити организам. „Ова комбинација може изазвати стресну реакцију, повисити притисак и убрзати откуцаје срца, што с временом доприноси упалама, стварању плака и већем ризику од срчаних обољења.“

Како учинити кафу здравијом за срце?

За оне који преферирају заслађену кафу, др Паз препоручује припрему код куће, где можете контролисати количину шећера и других додатака. Уместо шећера, саветује додавање цимета, који може бити користан за срце.

„Ако волите кафу, одлучите се за једноставније опције попут црне кафе или еспреса, или додајте незаслађено биљно млеко“, предлаже др Сетарех.

Др Паз наглашава важност умерености.

„Чак и ако пијете црну кафу, стално испијање шољице за шољицом током дана може наштетити здрављу. Ја обично уживам у једној шољици сваког јутра, а током дана пијем воду или напитке с ниским садржајем шећера и без кофеина. Кључ је у равнотежи“, закључује он.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке