Ова намирница своју сезону отвара у касно пролеће и рано лето, када се највише бере. Не само да су зелене и жуте тиквице укусне, приступачне и разноврсне, већ нуде и многе нутритивне предности.

Сматра се да једна порција сецкане тиквице (једна шоља) има 21 калорију, 1,5 грама протеина, мање од пола грама масти, 3,9 грама угљених хидрата, укључујући 1,24 грама влакана и око 3,1 грама (природног) шећера.
Богате су антиоксидансима за подршку имунолошком здрављу
Тиквице су богате витаминима А и Ц и бројним биљним једињењима, укључујући полифеноле и каротеноиде, групу биљних пигмената. Сви ови микронутријенти су антиоксиданси који помажу телу да смањи упалу и бори се против слободних радикала. Слободни радикали су нестабилни молекули који, када им се дозволи да се акумулирају у великим количинама у телу, могу довести до скоро сваке хроничне болести.
Тиквице садрже важне хранљиве материје за здравље очију
Када је у питању одржавање здравих очију и вида, тиквице такође могу бити корисне. Два каротеноида која се налазе у тиквицама, лутеин и зеаксантин, повезани су са побољшањем здравља очију, као и витамин А.
Тиквице утичу на холестерол и крвни притисак
Такође је познато да тиквице подржавају здравље срца, захваљујући садржају влакана, калијума, магнезијума и витамина К. У тиквицама ћете пронаћи пектин, врсту растворљивих влакана која се везују за холестерол у гастроинтестиналном тракту, избацујући га из организма кроз отпад, уместо да се апсорбује у крв. Унос влакана такође може допринети нормалном нивоу крвног притиска, који је од суштинског значаја за оптимално здравље срца. У међувремену, калијум и магнезијум су електролити који играју виталну улогу у нормалном откуцају срца. И на крају, витамин К је саставни део здравог згрушавања крви, још један важан аспект укупног здравља срца.
Садрже влакна за здраво варење и микробиом црева
Растворљива влакна која се налазе у тиквицама су корисна за здраве цревне бактерије. Висок садржај воде који се налази у тиквицама помоћи ће подржати варење, олакшати апсорпцију хранљивих материја и спречити уобичајене проблеме као што је затвор.
Преузмите андроид апликацију.