Почетна > Србија
Србија

Јединствена изложба Саве Шумановића

У оквиру програма Европска престоница културе постављена је јединствена изложба која носи назив ”Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата ” настала у организацији спомен збирке Павла Бељанског из Новог Сада са идејом да се изложба одржи у два града и три музејске установе.
Foto: Vojvodina uživo

Портал Војводина уживо посетила је Галерију Матице српске у којој је изложена поставка са занимљивом музејском причом, о претварању приватне у јавну колекцију седамнаест Шумановићевих дела насталих између 1921. и 1925. године.

Адвокат Дорић из Загреба откупио је 1925. године од Саве Шумановића седамнаест слика како би му финансијски помогао да по други пут отпутује у Париз. Шумановићу је учитељ био Андре Лот, истакнути ликовни педагог правца кубизма. Утицаји кубо конструктивизама су видљиви у овој али и у каснијим фазама сликаревог рада. Може се оправдано рећи да је овај сликарски језик Сава Шумановић донео у Србију и да његова дела остају најрепрезентативнији пример домаћег кубистичког сликарства.

 

У међувремну поменута колекција понуђена је за откуп Галерији Матице српске 1950. године. Оно што је карактеристично за ову причу јесте да није свих седамнаест слика завршило у Галерији Матице српске. У Загребу су остале 4 које се и данас чувају у Националном Музеју Модрене уметности, а за ову изложбу су донете у Нови Сад, тако0 да посетиоци имају јединствену прилику да виде целу колекцију Шумановићевих слика обједињену.

Сликарски опус Саве Шумановића готово у потпуности припада периоду између два светска рата. Његове поједине слике или читави циклуси показују директну укљученост у битне фазе развоја европског модернизма. Под утицајем париске уметничке струје, кроз нове реализме, која је у том тренутку била актуелна, са идејом поновне изградње након Првог светског рата врло је важна. Идеја градње и обнове света након тако велике катастрофе прешла је у сликарску идеологију. Конструкција слике по Савином је грађење визије сопственог света. Нема светлости без таме, ни таме без светлости, али шта се дешава када се у једном тренутку сударе светлост и тама? Тада се рађа праскозорје.

Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo

Љубитељи уметноси у два града Новом Саду и Шиду могу да погледају 102 Шумановићева дела, нека од њих до сада нису виђена у Србији. Његов опус обухвата 800 слика и 400 цртежа и скица. Шумановић је један од најзначајнијих сликара српске уметности 20. века. Уврштен је у 100 најзнаменитијих Срба.Њему у част установљена је сликарска награда Сава Шумановић. Поводом 125 година од рођења објављена је 2021. поштанска марка у Србији посвећена Сави Шумановићу.

Nastavna poseta polaznika Kursa za glavne podoficire Generalštabu

 

Преузмите андроид апликацију.