Почетна > Србија
Србија

Јединице Росу повукле се са Јариња и Брњака

Јединице косовске специјалне полиције РОСУ данас су се, након пар сати оклевања, повукле са административних прелаза Јариње и Брњак.
Повлачење је протекло без инцидената, а Срби окупљени на Јарињу су приштинске специјалце „испратили“ звиждуцима и скандирањем „Србија, Србија!“ јавља извештач Танјуга са лица места.
Фото: TANJUG/ ALEKSANDAR NICIFOROVIC

Припадници Росу су повлачење са Јариња започели око поднева, пошто су Срби уклонили барикаде на путу, али су застали јер им је „засметало“ што је на једном камиону поред пута био истакнут транспарент са поруком „Добродошли у Заједницу српских општина“.

Транспарент је постављен како би се скренула пажња јавности да Приштина дуже од 100 месеци не спроводи споразум о формирању Заједнице српских општина.

Приштински специјалци су, чак покушали да дођу до власника камиона и нареде му да уклони транспарент и ситуација је у том тернутку била веома напета, чак постојала могућност да екалира и прерасте у инцидент.

Ипак, када припадници РОСУ нису успели да остваре своју намеру, вратили су се педесетак метара назад и прекинули повлачење.

Нешто касније камион са траспарентном је одвезен према Лепосавићу, а тек нешто пре 15 сати, након учесталих телефонских разговора које су обавили, припадници РОСУ су у колони напустили административни прелаз Јариње.

Портал Косово онлајн пренео је да су исто време припадници специјалних јединица РОСУ отишли и са административног прелаза Брњак, иако су на том прелазу Срби знатно раније уклонили барикаде са коловоза.

Према договору Београда и Приштине постигнутом у четвртак у Бриселу, договорено је да се специјалне полицијске снаге РОСУ и српске барикаде склоне са тих административних прелаза, као и да се повлачење оконча данас, најкасније до 16:00 часова.

Припадници КФОР стигли су на административне прелазе Јариње и Брњак око 9 сати и од тада су надгледали ситуацију. То подручје надлетали су њихови хеликоптери, али нису реаговали, иако је у једном тренутку изгледало да би ситуација могла да измакне контроли.

Војници КФОР наставиће наредне две недеље да патролирају у околини Јариња и Брњака у формацијама од по 20 војника, међу којима су најбројнији припадници пољског контигента, пренело је Косово онлајн.

Srbi na barikadama 12. dan, čekajući povlačenje

 

Преузмите андроид апликацију.