Почетна > Индекс
Индекс Србија

Једини студент из Србије примљен на престижни Станфорд универзитет

Матурант Треће београдске гимназије Михајло Стојковић биће једини Србин на престижном америчком Станфорд универзитету у Калифорнији.
станфорд
Фото: WikimediaComonns/King of Hearts

Он је добио финансијску помоћ универзитета у пуном износу од 88.000 долара, која покрива годишње трошкове школарине, смештаја и исхране.

О каквом се успеху ради говори и податак да је за упис конкурисало чак 56.000 средњошколаца из целог света. Уписна квота је око 2.000 бруцоша, од којих је 1.800 места „резервисано“ за ђаке из САД.

Наш гимназијалац је ушао у преосталих 200 најбољих међу страним студентима.

У разговору за „Новости“ Михајло каже да није још сигуран које студије изабрати, јер је на америчким универзитетима другачији систем школовања.

Одлуку о студијама у Америци је донео у првој години гимназије, а на то су утицале другарице које су већ уписале Оксфорд.

Али, како би испунио циљ, морао је да научи енглески. Преводио је песме на српски, слушао научне емисије, цесије. Аплицира се годину дана раније и прошле године у јуну полагао је тест.

Каже да је успех из школе веома важан, али се вреднују и додатне активности, као и финансијско стање родитеља. Ако су годишња примања мања од 65.000 долара, може се конкурисати за пун износ финансијске помоћи.

„Тренутно ме интересује биоинжењеринг, али ако схватим да ми не иду математика и физика, пребацићу се на политичке науке, социологију или менаџмент „, каже Михајло.

„Стандардизовани тест је исти за све студенте. Питања из математике су лагана, нема пуно логике, док је енглески тежак. Од страних студената највише их је из Индије и Кине“, каже Михајло.

Иако школска година на Станфорду почиње половином септембра, Михајло ће отпутовати у августу како би се сместио и припремио.

Каже да је заузет припремама и нема времена да размишља пуно како ће се снаћи, али нам открива да ће му, осим породице, највише недостајати другарице Катарина и Вина, које су му пуно помогле у припремама.

Koja su tri najbolja univerziteta na svetu po Šangajskoj listi?

Преузмите андроид апликацију.