Почетна > Свет
Свет

Јаз између богатих и сиромашних у свету расте вртоглавом брзином

Свако десето људско биће на свету гладује, док истовремено, многе фирме имају огромне профите од криза: 95 прехрамбених и енергетских компанија су 2022. више него удвостручиле свој профит, наводи се у извештају Оксфама, преноси Дојче веле.
Фото: Pixabay/WikiImages

Како се истиче у извештају „Опстанак најбогатијих“, који је ова међународна хуманитарна организација данас представила на Светском економском форуму у Давосу у Швајцарској, по први пут за последњих 25 година истовремено расту екстремно сиромаштво и екстремно богатство.

Осим тога, велике фирме и њихови власници профитирали су од разних криза.

Како се наводи, тако је од 2020. најбогатијем проценту човечанства припало укупно 26 милијарди америчких долара а преосталих 99 процената је имало на располагању 16 милијарди америчких долара, наводи Оксфам.

У протеклој години, богатство милијардера је поново „нагло скочило“, посебно због „вртоглаво брзих профита прехрамбених и енергетских компанија“, међу којима је 95 компанија које су више него удвостручиле профит прошле године.

У Немачкој је 81 одсто укупног раста богатства оствареног између 2020. и 2021. припало најбогатијем проценту становништва, док преосталих 19 одсто одлази на 99 одсто грађана Немачке.

Према подацима Оксфама, најмање 1,7 милијарди радника живи у земљама у којима је инфлација већа од раста плата. Отприлике свака десета особа на свету гладује. Како се истиче у извештају, 60 одсто гладних у свету су жене и девојчице.

Истовремено, три четвртине свих влада планира да смањи потрошњу у јавном сектору, као што су образовање и здравство.

У том контексту, организација је позвала владе да се супротставе овом тренду порезима на вишак профита и огромно богатство. Оксфам захтева порез на вишак профита од најмање 50 одсто, јер, како се наводи, „досадашњи планови за опорезивање тих кризних профитера нису успели“.

Тако остварени приходи морали би да буду уложени у побољшање социјалне сигурности, образовања и здравства у циљу борбе против неједнакости и сиромаштва, закључује се у извештају.

САД издвојиле више од 454 милиона долара за борбу против руског утицаја на Балкану

Преузмите андроид апликацију.