Почетна > Србија
Србија

Јауковић: Изложба о Логунову представља његов опус

Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је балерина Милена Јауковић која је говорила о изложби „Изазов балетског триптихона – Владимир Логунов, балетски играч, педагог и кореограф“ у Музеју Народног позоришта.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

„Није било потребно тражити непосредни повод будући да Логунов на нашој сцени делује 60 година. Било је питање времена када ће Музеј Народног позоришта излозбу посветити овом нашем уметнику“, нагласила је Јауковић.

Према њеним речима, током шестомесечног рада задатак јој је као ауторки изложбе био да разасуту архивску грађу прикупи и хронолошки постави.

Јауковић је рекал да је први део изложбе посвећен стваралаштву Логунова као играча, затим педагога, а већи део кореографским радовима, који се завршавају са „Охридском легендом“ коју је радио 2021. године у Српском народном позоришту.

Представљене су и најзначајније награде које је Логунов добио током каријере, међу којима су Плакета и печат Наородног позоришта, Награда Народног позоришта за балет „Доктор Џекил и мистер хајд“ у сезони 2001/2, Награда за животно дело Удрузења балетских уметника Србије и Посебна медаља председника Србије из 2021. године.

„Кад говоримо о Логунову пре свега се везујемо за његово кореографско деловања и прва асоцијација је балет “Доктор Џекил и мистер Хајд“. У тој представи неки од наших плесача су остварили животне улоге“, истакал је Јауковић.

Према њеним речима, балет је био врло атрактиван у визуелном смислу јер прати двојност главног лика, а поред класичне музике Елгарове били су укључени бубњари Драгољуба Ðуричића чији је звук из ложе пратио дијаболичност лика.

Јауковић је истакла да је публика захваљујући активностима Музеја Народног позоришта у прилици да се упозна са ументичким величинама који су провеле век у Народном позоришту и на неки начин дали печат уметност и култури нашег простора.

Музеј је подсетио поклонике балетске ументости на рад Јованке Бјеговић, Лидије Пилипенко, Радомира Вучића и других.

Vučević: Povratak u institucije samo uz poštovanje briselskog sporazuma

Преузмите андроид апликацију.