Почетна > Свет
Свет

Јапански цар планира да присуствује сахрани Елизабете II

Јапански цар Нарухито планира да присуствује сахрани британске краљице Елизабете, а могућ је долазак и премијера Фумиа Кишиде, известили су јапански медији.
Фото: WikimediaCommons/Agência Brasil

То би било прво путовање јапанског цара у иностранство откако је ступио на престо у мају 2019., преноси Ројтерс.

Царица Масако је такође изразила жељу да присуствује, а јапанска влада организоваће њихово путовање, објавили су у петак НТВ, ТБС и други јапански медији, позивајући се на изворе из владе, наводи британска агенција.

Краљица Елизабета је 2020. позвала цара Нарухита да посети Британију, али је путовање одложено због пандемије, подсећају медији.

Јапански премијер Кишида разматра да присуствује краљичиној сахрани, пре него што се касније овог месеца упути у Њујорк, на Генералну скупштину Уједињених нација, известила је у данас ТВ Асахи.

Краљица Елизабета, која је посетила Јапан 1975. да би се састала са тадашњим царем Хирохитом, дала је „велики допринос“ јачању веза Јапана са Британијом, поручио је Кишида у петак.

Цар Нарухито, који је студирао на Оксфордском универзитету 1980-их, „дубоко је ожалошћен“ смрћу краљице Елизабете и изразио је саучешће, саопштено је из владине службе за државна питања која се тичу јапанске царске породице.

Јапански владар ретко присуствује краљевским сахранама у иностранству, а 1993.године, бивши цар Акихито и његова супруга Мичико присуствовали су државној сахрани белгијског краља Бодуена, у друштву тадашње царице Мичико, преноси Ројтерс.

Амерички председник Џозеф Бајден такође је јуче рекао да ће присуствовати сахрани британске краљице.

Održana komemoracija povodom smrti kraljice Elizabete II

Преузмите андроид апликацију.