Почетна > Бизнис
Бизнис

Јапанска влада предлаже увођење четвородневне радне недеље

Јапанска влада представила је своје годишње смернице економске политике, које укључују нове препоруке да компаније дозволе својим радницама да, уместо пет, раде четири дана у седмици.
Фото: Pexels/Christiano Sinisterra

Пандемија коронавируса већ је донела велике промене у начину на који јапанске корпорације, од којих су многе још увек врло круте и традиционалне, започињу свој посао.

Политички лидери се сада надају да ће уверити компаније да флексибилно радно време, рад на даљину и растућа повезаност могу бити корисни ако остану на снази и након завршетка здравствене кризе, преноси Klix.ba.

Четвородневна радна недеља као подстицај

Влада је у оквиру кампање навела да ће четвородневном радном седмицом компаније моћи да задрже способне и искусне раднике, који би иначе морали отићи ако планирају да оснују породицу или брину о старијим члановима породице.

Фото: Pexels/Satoshi Hirayama

Четвородневна радна недеља такође би подстакла више људи да стекну додатне образовне квалификације или чак пређу на додатне послове уз редовно запослење, навели су из владе.

Оно што је најважније, власти се надају да ће додатни слободан дан сваке седмице подстаћи људе да изађу и троше, на тај начин подстичући економију.

Такође се очекује да ће млади људи имати више времена за упознавање, венчања и рађање деце, што би делимично омогућило решавање све већег проблема пада наталитета, све старије националне демографске популације и генерално популације која се смањује.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.