Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Јапанска терапија сузама – Тајна живота без стреса

Вежбање, дружење, угађање себи – неке су од стратегија за борбу са стресом. Али из Јапана стиже другачији рецепт чији су главни састојак сузе. Довољно је да плачемо једном недељно и нестаће главобоље изазване стресом и напетошћу и бићемо много задовољнији.
Фото: Unsplash/Larm Rmah

Тако барем тврди бивши средњошколски професор Хидефуми Јошида, који себе назива учитељем суза. Овај Јапанац организује редовне радионице и семинаре широм земље излазећег сунца како би људима објаснио психолошке благодети плакања.

Како каже, плакање је ефикасније од смеха и спавања у смањивању стреса. Ко је тежак на сузама, може гледати тужне филмове, слушати срцепарајућу музику, читати сетне песме и романе јер ће тако стимулисати умирујући део нервног система који онда смањује откуцаје срца.

Није Јошида први који верује у терапију сузама. Пре скоро четири деценије, др Вилијам Фреј са Универзитета у Минесоти тврдио је да се након плакања ствара ендорфин и тако наступа осећај олакшања и среће. И касније студије потврђују да се људи боље осећају када у тешким ситуацијама плачу.

Nije svaka knjiga idealna za plažu! Evo uz koje štivo ćete se osećati kao na pravom odmoru

Преузмите андроид апликацију.