Почетна > Свет
Свет

Јапанац осуђен на 10 година затвора због снимања протеста

Суд у Мјанмару, којим влада војна хунта, осудио је јапанског аутора документарних филмова на 10 година затвора због подстицања на побуну и кршење закона о информисању, саопштио је данас званичник јапанског министарства спољних послова.
Фото: Танјуг/AP/Yuri Kageyama

Тору Кубота (26) ухапшен је у јулу, где је снимао протест у највећем граду Мјанмара, Јангону, преноси Ројтерс.

Тада је објављено да је он оптужен за кршење закона о имиграцији и подстицање на побуну против војних власти.

Кубота је у среду осуђен на три године затвора због подстрекавања и на седам година због кршења закона о телекомуникацијама, а казне се издржавају истовремено, саопштио је заменик шефа мисије у јапанској амбасади, позивајући се на адвоката јапанског уметника.

„Тражили смо од власти Мјанмара превремено пуштање Куботе на слободу и намеравамо да наставимо рад на томе “, саопштио је јапански дипломата.

Кубота је 30. јула ухапсила полиција у цивилу у Јангону, након што је направио фотографије и видео снимке мањег протеста због војног преузимања власти у Мјанмару 2021. године, када је свргнута изабрана влада Аунг Сан Су Ћи.

Кубота је био пети страни новинар приведен у Мјанмару након што је војска преузела власт.

Јапан историјски има добре односе са Мјанмаром, укључујући и претходне војне власти, преноси Ројтерс.

Токио заузима мекши став и према садашњој војној влади Мјанмара у односу на многе друге државе, а јапански слободни новинар, који је прошле године ухапшен и оптужен за ширење лажних вести у свом извештавању о протестима због државног удара, касније је ослобођен у знак признања блиских веза две земље.

Grčka traži ratnu odštetu od Nemačke

Преузмите андроид апликацију.