Почетна > Свет
Свет

Јапан уложио протест Русији због вежби на Курилским острвима

Јапан је уложио протест Русији због вежби на Курилским острвима, саопштио је генерални секретар јапанске владе Хироказу Мацуно.
Фото: Pixabay/djedj

„Увек пажљиво пратимо кретања руске војске на северним територијама и прикупљамо информације“, рекао је Мацуно на прес конференцији, преноси РИА Новости.

Навео је да је Јапна 25. марта Русији уложио протест дипломатским каналима, додајући да је за Токио неприхватљиво појачано војно присуство Русије на четири острва, укључујуцћи одржане вежбе.

Мацуно је нагласио да Јапан пажљиво и будно прати кретање руских трупа у близини Јапана. Истовремено, генерални секретар јапанске владе је рекао да одбрана Јапана није усмерена против било које одређене земље или региона.

„Одбрамбена политика и опрема за одбрану наше земље није усмерена ни против једне државе или региона, али како се безбедносна ситуација око наше земље убрзано усложњава, не можемо искључити различите опције у даљем формирању стратегије националне безбедности и предузимање мера за повећање одбрамбених способности земље“, истакао је Мацуно.

Руско Министарство одбране у петак је саопштило да у вежбама на кУрилским остврима учествује 3.000 људи. Русија је претходно, 21. марта саопштила да прекида преговоре са Јапаном о закључивању мировног уговора.

Svi odgovorni za mučenje ruskih vojnika će odgovarati

Преузмите андроид апликацију.