Почетна > Свет
Свет

Јапан укинуо Русији трговинске повластице

Јапан је данас званично укинуо Русији трговински статус „најповлашћеније нације” појачавши санкције према тој земљи због њеног напада на Украјину. Одузимање трговинских повластица Русији је најновији потез Јапана против Москве и представља једну од мера са шире листе санкција које је премијер Фумио Кишида најавио прошлог месеца, а међу којима је и одлука о протеривању осам руских дипломата и трговинских званичника.
Фото: Pixabay/Conmongt

Очекује се да ће данашња одлука јапанског парламента о укидању трговинских повластица Русији, заједно са другим санкцијама које је Јапан увео колективно са другим земљама, појачати притисак на Москву, али би такође могла да изазове мере одмазде Кремља, пренео је Танјуг.

Укидање повољног трговинског статуса односи се на царине на целокупан увоз из Русије. Одлука парламента, такође, укључује ревизију закона о страној валути како би се спречио трансфер виртуелних валута које држе појединци који су подвргнути замрзавању имовине.

Јапан је замрзнуо имовину неколико стотина руских појединаца и група, забранио нове инвестиције и трговину, укључујући извоз робе која би могла да се користи у војне сврхе, а најавио је и планове о постепеном укидању увоза руског угља. Осам руских дипломата који су протерани, напустили су данас руску амбасаду у Токију и аутобусом се превезли до међународног аеродрома Ханеда, одакле су се авионом руске владе вратили у своју земљу.

Токио се већ суочио са узвратним мерама Русије. Москва је недавно објавила обуставу преговора о мировном споразуму с Јапаном, укључујући преговоре о острвима под руском контролом која је после Другог светског рата бивши Совјетски Савез одузео Јапану.

Ukrajinski komandant traži izlačenje iz Mariupolja

Преузмите андроид апликацију.