Почетна > Свет
Свет

Јапан обележава 12 година од земљотреса који је однео више од 15.000 живота

Јапан данас обележава 12 година од снажног земљотреса и цунамија који су погодили североисточне области земље, одневши животе више од 15.000 људи и изазвавши нуклеарну катастрофу за коју ће бити потребне деценије да се санира, објавила је јапанска агенција Кјодо.
Фото: WikimediaCommons/DFID

Опоравак од земљотреса магнитуде 9,0 и последичног цунамија који је разорио регион напредовао је протеклих година, али је и даље око 31.000 људи остало расељено, док планови чишћења нуклеарног комплекса Фукушима Даичи такође изазивају контроверзе.

Више од деценије након катастрофе, национална влада више не организује комеморацију, а општине у погођеним подручјима одржавају догађаје у смањеном обиму.

Најновији подаци Националне полицијске агенције објављени у четвртак показују да је број погинулих у катастрофи 15.900 људи, док се 2.523 особе и даље воде као нестале.

Огромна већина случајева смрти и несталих особа је у префектурама Мијаги, Фукушима и Ивате.

Према подацима Агенције за реконструкцију, закључно са 31. мартом прошле године, смртни случајеви у вези са катастрофом, као што су болест или самоубиство изазвано стресом, износили су 3.789.

Контроверзе и даље постоје око чишћења након нуклеарне катастрофе, укључујући и планове од пролећа или лета ове године да се почне са испуштањем пречишћене воде ускладиштене у осакаћеној електрани Фукушима у море.

Вода контаминирана након упумпавања у реактор ради хлађења растопљеног горива у постројењу се накупила, а њена запремина се такође повећава због кишнице и подземних вода на локацији.

Изградња тунела дугог око један килеметар за испуштање у океан више од 1,3 милиона тона пречишћене воде почела је прошле године. Већ је 96 одсто доступних резервоара за воду напуњено, а очекује се да ће капацитет бити достигнут до лета или јесени ове године.

Локално становништво и рибарска предузећа у тој области, страхују да ће испуштање воде у Пацифик нанети озбиљну штету заједници. Суседне земље, укључујући Јужну Кореју и Кину, такође су изразиле забринутост.

Међутим, забрањена зона и даље постоји у близини саме електране у Фукушими, а планирано је да се радови разградње наставе до негде између 2041. и 2051. године.

Делимично поновно отварање је такође напредовало у неким од последњих области које су остале недоступне од нуклеарне катастрофе.

Прошле године између јуна и августа, у општинама Катсурао, као и Окума и Футаба, у неким областима су укинуте наредбе за евакуацију, преноси агенција Кјодо.

Kanada uvela zabranu uvoza svih ruskih proizvoda od aluminijuma i čelika

Преузмите андроид апликацију.