Почетна > Бизнис
Бизнис

Јапан новчаним накнадама подстиче пресељење на село

Јапанска влада понудила је подстицај од 7.500 долара по детету породицама које се иселе из Токија, у покушају да заустави пад становништва у другим неразвијеним регионима, преноси Гардијан.
јапан
Фото: Pixabay/sofi5t

Ова накнада је више него троструко већа у односу на претходну за пресељење, а биће уведена у априлу, према извештајима јапанских медија.
Мера је део покушаја да се удахне живот градовима и селима у којима је становништво у опадању, наводи Гардијан.

Како пише британски лист, иако се популација Токија смањила први пут прошле године. Што се делимично објашњава пандемијом коронавируса, кретори ове политике верују да би требало учинити више да се смањи густина насељености престонице. Подстакну људи да започну нове животе у „непопуларним“ деловима земље. Који су погођени смањењем популације и миграцијом млађих људи у Токио, Осаку и друге велике градове.

Исплата, која може да достигне максимално 23.000 долара, биће доступна породицама које живе у 23 „централна“ дела Токија и суседних префектура Саитама, Чиба и Канагава.

Да би добиле бенефиције, породице морају да се преселе ван ширег подручја Токија. Иако би неке могле да добију накнаду за пресељење у планинска подручја која су унутар територије града. Пренела је новинска агенција Кјодо, цитирајуц́и званичнике.

Око 1.300 општина, око 80 одсто укупног броја, придружило се овој инцијативи. Надајући се да ће искористити промену у ставовима јавности према квалитету живота који је добио посебно замах током пандемије. Када је више људи открило предности рада на даљину.

Породице које се надају да би могле да обезбеде лаку зараду и врате се у престоницу могле би да буду разочаране. Пошто морају да живе у својим новим домовима најмање пет година. Један члан домаћинства мора да буде запослен или да планира да покрене нови посао у тој средини. Док они који би се иселили пре рока морају да врате добијени новац, наводи британски лист.

Половину средстава за ову иницијативу, чији је циљ да се 10.000 људи одсели из Токија у рурална подручја до 2027. године, обезбеђује јапанска влада. Другу половину локалне општине, пренео је Кјодо.

Dubai ukida taksu od 30 odsto na alkohol, nada se porastu turizma

 

Преузмите андроид апликацију.