Почетна > Свет
Свет

Јапан: Напао премијера јер му нису дали да се кандидује на изборима

Рјуџи Кимура, осумњичен да је бацио димну бомбу на јапанског премијера Фумија Кишиду, има досије да је тужио владу, тврдећи да му је неправедно забрањено да се кандидује на националним изборима, јавили су данас јапански медији.
Фото: Танјуг/Kyodo News via AP

Кимура је поднео тужбу окружном суду у Кобеу прошлог јуна, тврдећи да није могао да се кандидује на изборима због година и немогућности да припреми депозит у износу од три милиона јена (22.339 долара), известили су дневник „Јомиури“ и други медији, пренео је Ројтерс.

Према записнику, 24-годишњи Кимура тврди да изборни закон крши устав који прописује једнакост пред законом, између осталих одредби.

Суд је одбацио тужбу, у којој је Кимура тражио 100.000 јена одштете за душевни бол који му је наводно нанет, пише у извештајима.

Кимура се жалио Вишем суду у Осаки на ову пресуду тврдећи да су актуелне политичке снаге противзаконито остале на власти, а одлука о томе биће донета наредног месеца, објавили су јапански медији.

Јапанске власти су у недељу претресле Кимурин дом у Каванишију, у префектури Хјого дан након што је ухапшен на лицу места када је наводно покушао да нападне Кишиду експлозивним предметом током изборног говора премијера у граду Вакаиама.

Кимура тек треба да буде званично оптужен за инцидент.

Да би повећале безбедност након инцидента, Кишидина влада и владајућа Либерално-демократска партија одлучиле су да преместе предизборне говоре високорнагираних званичника у затворене просторе и прегледају личне предмете до избора у недељу, објавио је Џиџи њуз.

Инцидент је покренуо алармантна питања о стању ВИП безбедности у Јапану, мање од годину дана након што је убијен бивши премијер Шинзо Абе и месец дана пре него што ће Јапан бити домаћин лидерима Групе седам (Г7).

Vojska Sudana pristala na 24-časovno primirje

Преузмите андроид апликацију.