Почетна > Бизнис
Бизнис

Јапан енергентски стабилан упркос санкцијама САД против руског ЛНГ пројекта

Јапан ће обезбедити стабилно снабдевање земље енергијом упркос новим санкцијама САД које су везане за руски пројекат Арктик ЛНГ 2, изјавио је данас главни секретар јапанске владе Хироказу Мацуно.
Фото: Танјуг/Ray Strange/AAP Images via AP

„Токио ће у сарадњи са групом Г7, укључујући САД, донети свеобухватан закључак и предузети одговарајуће мере како би се осигурало стабилно снабдевање Јапана енергијом“, истакао је Мацуно на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Он је новинарима рекао и да влада прикупља информације о санкцијама САД против руског ЛНГ пројекта и њиховом могућем утицају на Јапан.

Пројектом Арктик ЛНГ 2, који омогућава снабдевање течним природним гасом, управља руска компанија Новатек, док јапанска трговачка компанија Мицуи и државна Јапанска огранизација за метале и енергентску безбедност (ЈОГМЕЦ) држе комбиновани удео од 10 одсто.

Митцуи и ЈОГМЕЦ треба да добију комбиновано два милиона тона течног природног гаса (ЛНГ) годишње од овог пројекта, а укупан капацитет производње је 19,8 милиона тона ЛНГ годишње.

Санкције САД се не односе на сам Арктик ЛНГ 2 нити на његове
акционаре, али извор из јапанске владе је рекао да санкције могу да искомпликују подршку компанија Митцуи и ЈОГМЕЦ овом пројекту и одложе производњу течног природног гаса.

Јапан је сиромашан ресурсима и зависи од увоза нафте и природног гаса, али компанија Мицуи је у суботу саопштила да ће се ускладити са америчким санкцијама.

Naftni gigant UAE merka evropsko tržište

Преузмите андроид апликацију.