Почетна > Србија
Србија

Јандрић: Још неколико стотина миграната на северу

Начелник Пограничне полиције Миле Јандрић изјавио је данас да је у близини Хоргоша још неколико стотина миграната, да одређене групе злоупотребљавају мигрантску ситуацију за вршење кривичних дела, али да грађани не треба да буду забринути за безбедност.
Фото: Танјуг/Serbian Ministry of Interior via AP)

Он је подсетио да је јуче око 1.000 миграната спроведено у прихватне центре у Србији, после сукоба и пуцњаве на подручју Хоргоша.

Јандрић је за ТВ Прва истакао да одређене групе злоупотребљаваљу мигрантску ситуацију за вршење кривичних дела и издвојио Мароканце и Авганистанце

Он је оценио да су те криминалне групе агресивне и сурове, те да користе људску катастрофу да се баве криминалом.

„Спроводиће се закон. Сви за које се докаже да су учинили кривична дела или прекршаје, биће процесуирани“, рекао је он.

Истакао је да ће МУП испунити сваки добијени задатак, те да је у спровођењу нулте толеранције за непоштовање закона Србије, укључена и новоформирана Ударна група МУП-а на чијем је он челу.

Он је оценио да је међу криминалним групама око миграната сукоб око интересних сфера и да то нема везе с хуманитарном кризом.

„Нећемо бити паркинг за мигранте, заштитићемо грађане и имовину. Задњи догађаји били су кап која је прелила чашу“, рекао је он.

Навео је да су се појединци из тих мигрантских криминалних група осилили да пуцају по улицама.

„Могу се очекивати и надаље исто овакве акције, појачана контрола на граници и у дубини по градовима, где је појачана видљивост миграната“, рекао је он.

Јандрић је потврдио да је јуче код миграната пронађено оружје и једна капа са ознаком УЧК, што, како каже, није случајно напомињући да је „пре неког времена ухапшен Албанац с КиМ са оружјем“ који је регистрован као терориста, а пронађено је и дуго и кратко наоружање.

„Интензивно радимо и на том и на сличним случајевима“, рекао је он.

Додао је да свакако то лице није кренуо туристички с тим оружјем даље пут европских држава.

„Тај канал је пресечен, ради се даље „, рекао је он.

Он је навео да је у овој години МУП поднео 143 кривичне пријаве за кријумчарење миграната, те да су процесуиране три криминалне групе.

„Очекујемо одређене реализације, хапшења, лица која се баве кријумчарењем“, рекао је он.

Јандрић је напоменуо да су поводом квалификација одређених дела недавно разговарали министар унутрашњих послова Братислав Гашић и републички јавни тужилац Загорка Доловац.

Он је оценио да ће у наредном периоду бити настављена озбиљна борба против кријумчара људи и лица која злоупотребаљавају миграцију.

Потврдио је и да је МУП у деловању на граници са Мађарском открио неколико тунела за кријумчарење људи и да су ти тунели затрпани.

Horgoš: Kod migranata pronađeno oružje, obeležja OVK

Преузмите андроид апликацију.