Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Јаја сваки дан? Сви бенефити свакодневног конзумирања јаја!

Јаја су саставни део исхране многих, а њихов свакодневни унос може донети бројне користи телу, од повећања мишићне масе до смањења упала у телу.
Фото: Pixabay/ Eisenmenger

Јаја су пуна протеина, витамина и здравих масти, и за већину људи, свакодневна конзумација јаја може бити део уравнотежене исхране.

Када је реч о ефектима њихове свакодневне конзумације на тело, ево шта можете приметити:

Повећавају мишићну масу – телу су потребни протеини из хране да би изградило и одржало мишићну масу. Јаја су богата протеинима, аминокиселинама, селеном и витамином Б.

Повећање уноса протеина јајима, посебно целим јајима, може повећати мишићну масу када се комбинује са тренингом снаге. Овај ефекат ће варирати у зависности од ваше укупне исхране.

Смањите ризик од хроничних болести – јаја су богата антиоксидансима, биљним једињењима која смањују оштећење ћелија изазвано нестабилним молекулима који се називају слободни радикали у телу. Прекомерна количина слободних радикала у поређењу са корисним антиоксидансима (познатим као оксидативни стрес) може довести до хроничних здравствених стања као што су дијабетес, рак и срчана обољења. Исхрана богата антиоксидансима може смањити ризик од ових стања. Међутим, ако имате повећан ризик од срчаних обољења, разговарајте са својим здравственим радником пре него што додате јаја у своју свакодневну исхрану.

Смањите упалу – јаја садрже антиоксиданте и друге хранљиве материје које смањују упалу. Неке студије показују да људи који свакодневно конзумирају јаја имају побољшане инфламаторне биомаркере (супстанце које указују на присуство упале). Већина хранљивих материја у јајима налази се у жуманцу, тако да конзумирање беланца можда неће пружити исте користи.

Помажу у губитку тежине – јаја имају висок садржај протеина и релативно мало калорија. Исхрана богата протеинима повезана је са губитком тежине. Пошто су јаја богата протеинима, она су заситнија од других намирница за доручак попут житарица. Студија је открила да људи који су јели јаја свако јутро имали су нижи ниво грелина (хормона глади) и имали су тенденцију да једу мање током дана од оних који су јели овсени оброк.

Могу смањити ризик од можданог удара – постоје супротстављена истраживања о улози јаја у ризику од срчаних обољења. Неколико студија не показује везу између конзумирања јаја и срчаних обољења. Антиоксиданти и други хранљиви састојци у јајима могу смањити ризик од хроничних здравствених стања као што су срчана обољења. Мета-анализа је показала да конзумирање једног јајета дневно може смањити ризик од можданог и срчаног удара.

Људи са повећаним ризиком од срчаних обољења можда неће моћи да конзумирају јаја сваки дан. Ако вам је лекар препоручио дијету са ниским садржајем холестерола, ограничите унос јаја.

Рецепт дана: Брз и једноставан колач који је савршен за лето

Преузмите андроид апликацију.