Почетна > Свет
Свет

Јахта руског олигарха Керимова на Фиџију

Полиција Фиџија истражује долазак луксузног пловила, за које се сумња да је у власништву Сулејмана Керимова, санкционисаног руског милијардера и испитује његовог капетана о томе како је довезао брод до ове пацифичке острвске државе.
Фото: PrtSc/Audiopedia/YouTube

Новине на Фиџију објавиле су да је полиција запленила супер јахту Амадеа која је у власништву Керимова, а који је под санкцијама Америке, Британије и Европске уније. Полиција је привела посаду, а агент који је саопштио да заступа Амадеу, рекао је да ови извештаји „нису у потпуности у складу са чињеницама укључујући и власништво над бродом”, преноси Танјуг.

„Не знам ко је власник. Постоје докази који су достављени полицији на Фиџију”, рекао је агент Чејс Смит у телефонском интервјуу Ројтерсу.

Он је навео да два тима адвоката решавају ситуацију и да он наставља да заступа Амадеу и њену посаду, као и да је његова агенција испунила одговарајуће процедуре за брод и да се нада да ће јахти бити дозвољено да настави своје путовање без изношења детаља о планираној дестинацији.

Званичник полиције на Фиџију саопштио је да је капетан брода, који је стигао у уторак саслушан јер је пристао на острво без царинске контроле. Америчка амбасада саопштила је да је упозната са чињеницом да је Амадеа пристала у луци Лаутока и да амбасада сарађује са властима Фиџија по том питању.

„Америка је посвећена проналажењу и одузимању имовине олигарха који су подржали брутални, ничим изазван рат избора Руске Федерације против Украјине. Блиско сарађујемо са владама и партнерима из приватног сектора у Европи и целом свету, укључујући Фиџи, по овом питању “, наводи се у саопштењу амбасаде.

Према писању страних медија, 104 метра дуга јахта изузетног луксуза је заправо ухваћена у покушају да избегне заплену по сваку цену.

Zaharova: Znamo da je Srbija pod pritiskom glasala u UN

Преузмите андроид апликацију.