Почетна > Бизнис
Бизнис

Јачање привредне и инвестиционе сарадње између Србије и Швајцарске

Србија је кључна земља у региону за швајцарске инвестиције, при чему је највидљивији напредак у последњих неколико година остварен у области ИКТ и индустријализацији, оценили су представници Швајцарско-српске привредне коморе (ШСЦГ) и Женевске коморе за привреду, индустрију и услуге (ЦЦГФ) приликом потписивања Меморандума о разумевању између те две институције.
Фото: Pixabay

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић захвалио се директору ЦЦГФ Винсенту Субилији и председнику ШСЦГ Мају Мићовићу на позиву и могућности да на скупу, који је био посвећен Србији као земљи у фокусу за швајцарске привреднике, изнесе оцене о билатералним односима између две државе, као и најважније податке о економским резултатима наше земље.

Брадић је оценио да су билатерални односи стабилни, динамични, свобухватни и веома добри – како на политичком плану, тако и у области привреде, науке и технике, дуалном образовању, енергетици, као и на другим пољима.

Он је навео да су робна и размена услуга у протекле две године забележили раст од 16,3 одсто 2021., то јест 5,4 одсто 2020., упркос пандемијским ограничењима.

Указао еј да је обим у трговинској размени у минулој години достигао укупно 1,3 милијарде евра, те да су привреда и грађани у Србији добили укупну помоћ државе од 8,8 милијарди евра за ублажавање економских последица изазваних глобалном вирусном пандемијом, при чему је јавни дуг на нивоу од 52 одсто БДП остао знатно испод Мастрихтских критеријума.

Брадић је рекао да ће српска привреда – после рекордног раста у минулој години од 7,5 одсто – наставити у овој и наредној години да расте значајним стопама, као и да је настављен тренд у привлачењу страних директних инвестиција, које су 2021. године износиле 3,9 милијарди евра.

Наводећи да је стратешки спољно-политички циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ, уз убрзање неопходних друштвених реформских процеса, као и истовремено јачање стабилности и сарадње са земљама у региону, закључио је да је у протеклих нешто мање од три године остварен и значајан напредак у оквиру иницјативе „Отворени Балкан“.

Представници више швајцарских фирми које се баве производњом хране, намештаја, као и ИТ услугама у Србији изнели су своја искуства и разлоге због којих су нашу земљу изабрали за седиште својих пословних активности.

Скупу су присуствовали и шеф Сталне мисије Србије при УН у Женеви амбасадор Дејан Златановић, као и први секретар Амбасаде Бојан Стојановић.

Vučić: Srbiji se ne isplati da kupuje gas iz Hrvatske

Преузмите андроид апликацију.