Почетна > Бизнис
Бизнис

Извоз воћа и поврћа на тржиште Велике Британије прилика за домаће произвођаче

На видео конференцији о извозу свежег воћа и поврћа на тржисте Велике Британије речено је данас да земље Западног Балкана највише извозе у земље окружења, али да би њихово тржиште могло да се диверсификује.
Фото: Unsplash/Iñigo De la Maza

Милош Миловановић из Организације за храну и пољопривреду Уједињених нације (ФАО) рекао је да је растућа тенденција налажења тржишта на која се до сада није обраћала пазња и да су глобални потреси допринели томе.

Он је констатовао да земље Западног Балкана највише извозе у земље окружења, али да би њихово тржиште могло да се диверсификује.

Стучњак Џон Гилс је говорио о Британском тржишту, његовим предностима и манама, и том приликом констатовао да је то тржиште увозно са јаким сектор прераде.

Он каже да Британско тржиште има одређена ограничења после брегзита и ковида.

Гилс је искористио прилику да позове западноевроспке компаније да се укључе на глобално тржиште.

„Британски ланац супермаркета “Tesco’ је доминирао Британским тржиштем, али се у последњем периоду бележи његов пад, док са друге стране јачају немачки ланци ‘Алди’ и ‘Лидл'“, рекао је Гилс.

Тржиште Британије, према његовом мишљењу, није једноставна опција, а многе земље су, како каже, биле добављачи тог тржишта.

„Постоји разлог зашто одређене земље не могу да испуне захтеве нашег тржишта, и то је дугорочан период који се састоји од неколико фаза“, рекао је Гилс.

Како каже, Британско тржиште није знало да су Србија и регион богати са приносима воћа и поврћа, а да Србија има одлично земљиште, и добре трговинске споразуме.

Менаџер за техничку сарадњу у оквиру Агрибизнис тима из Европске банке за обнову и развој Немања Гргић је рекао да су овакве иницијативе важне, а да земље региона бележе добре резултате у извозу воћа и поврћа.

Како је рекао, „ширење на нова тржишта је неопходно“, а тржиште Британије према његовим речима има доста потенцијала.

Видео конференција под називом „Водич за извоз: Како извозити свеже воће и поврће на тржиште Велике Британије?“ организована је у оквиру пројекта Организације за храну и пољопривреду Уједињених Нација (ФАО) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) под називом „Подршка диверзификацији извоза пољопривредног и прехрамбеног сектора Западног Балкана и Источне Европе“.

На конференцији је било речи и о тржишту хране Велике Британије, корацима у процесу извоза, тенденцијама тог тржишта, као и о корисним саветима за паковање, декларисање и бендирање прехрамбених производа.

Polovina mađarskih plantaža jabuka mogla bi nestati u roku od pet godina

Преузмите андроид апликацију.