Почетна > Свет
Свет

Извесна победа владајуће странке у Казакхстану

Према излазним анкетама Аманат је добио скоро 55 одсто гласова, док је осталих шест партија око или испод 10 процената.
Фото: PrtSc/Al Jazeera English/YouTube

Отприлике у тренутку када је затворено последње бирачко место у Сан Франциску, у Астани је саопштено да је излазност на ванредним изборима за Межилис и Маслихате била 54,09 одсто.

Гласало се на више од 10.000 бирачких места широм Казакхстана и на 77 биралишта у 62 државе.

У 15 региона Казакхстана гласање је завршено у недељу у 20 часова по астанском времену, у пет региона Казахстана, у складу са границама временских зона, бирачка места су се отварала и затварала сат времена касније. Право гласа имало је више од 12 милиона људи.

Излазне анкете три јавне институције показују да, како се и очекивало, води владајућа странка Амнат.

Излазна анкета коју је спровео Институт за евроазијске интеграције показује да је партија Аманат добила 53,46 одсто гласова, Народна демократска патриотска партија Ауил – 10,52 одсто, партија Република – 8,9 одсто, Народна партија Казахстана – 6,25 одсто, Ак жол демократска партија 7,7. одсто, Национална социјалдемократска партија – 5,31 одсто и партија Бајтак – 3,22 одсто.

За могућност која је први пут дата гласачима у Казахстану „против свих” гласало је 4,47 одсто. И друге све анкете показују сличне резултате.

Највећа странка у Казакхстану основана је 1999. године. Политички програм укључује: елиминацију неправде, олигопола и корупције; повећање прихода становништва, смањење старосне границе за пензионисање, повећање социјалних давања; приоритет странке биће социјална једнакост, владавина права, оживљавање села и агроиндустријског сектора, као и промоција казакхстанског језика.

Premijer Micotakis najavio opšte izbore u maju

Преузмите андроид апликацију.