Почетна > Свет
Свет

Израел: Врховни суд разматрао петиције против спорног закона више од 13 сати

Врховни суд Израела разматрао је данас више од 13 сати петиције против закона којим се ограничавају овлашћења тог суда.
Фото: Pixabay/TranThangNhat

Први пут се окупило свих 15 судија Врховног суда да би саслушали жалбе група за надзор на закон који је, на предлог премијера Бењамина Нетанијахуа, усвојила владајућа коалиција у Кнесету у јулу, пренео је Ројтерс.

Тај закон је укинуо овлашћење тог суда да поништава одлуке владе, министара и парламента које сматра „неразумним“ и штетним.
Суд би могао да донесе одлуку кроз неколико недеља или чак месеци, навела је агенција.

У петицијама се наводи да усвојени закон уклања виталне демократске провере и равнотеже, као и да отвара врата корупцији и омогућава злоупотребе власти.

Влада је саопштила да Врховни суд нема овлашц́ења да преиспитује закон који је усвојио Кнесет.

Израелски министар правде Јарив Левин тврди да седница Врховног суда представља „смртни ударац демократији и угледу Кнесета“.

Нетанијаху је рекао да ће реформа правосуђа омогућити да се „обузда“ Врховни суд за који тврди да је постао “превише интервенционистички“.

Нетанијаху није јасно одговорио на питање да ли ће се придржавати пресуде коју ће донети Врховни суд, а којом би могао да буде укинут нови закон.

Нетанијаху је предложио реформу правосуђа у јануару, одмах по ступању на дужност, а тај његов план је изазвао масовне протесте широм Израела.

Putin dočekao Kima na ruskom kosmodromu Vostočni

Преузмите андроид апликацију.