Почетна > Свет
Свет

Израел: Трећа доза даје бољу заштиту код старијих од 60

Трећа доза Фајзерове вакцине против ковида-19 значајно је побољшала заштиту од инфекције корона вирусом и озбиљних пратећих обољења код људи старијих од 60 година, показују резултати истраживања које је јуче објавило Министарство здравља Израела.
Фото: Unsplash/Braňo

Резултати су представљени на панел дискусији стручњака за имунизацију и постављени на веб страницу министарства, иако нису објављени сви детаљи студије, пренео је Ројтерс.

Ови налази се подударају са подацима које је прошле недеље објавила кућа за здравствено осигурање “Макаби“, једна од организација које спроводе вакцинацију и боре се да обуздају ширење делта варијанте короне.

Израел је 30. јула почео да администрира трећу дозу вакцине за грађане старије од 60 година, а пре неколико дана старосна граница за добијање треће дозе померена је на оне старости 40 година и више, укључујући труднице, наставнике и здравствене раднике.

Трећа доза вакцине се дају само онима који су примили другу дозу пре најмање пет месеци.

Десет дана након пријема треће дозе вакцине ствара се пет до шест пута већа заштита од компликација и тешке клиничке слике код старијих од 60 година, наводи се у студији.

 

Преузмите андроид апликацију.