Почетна > Свет
Свет

Израел: Палестинци осуђени за тероризам могу бити лишени држављанства

Израелски Кнесет је данас усвојио закон којим се омогућава одузимање држављанства, односно боравишне дозволе, особама затвореним због терористичких активности које примају новац из фондова Палестинских власти.
Foto: Pixabay/edu_castro27

Палестинци заточени у израелским затворима, у очима својих сународника су хероји вишедеценијске борбе против израелске окупације који заслужују подршку, наводи Ројтерс.

Израел сматра да су палестинске стипендије које се исплаћују екстремистима и њиховим породицама део политике “плати за убиство” која подстиче насиље.

Након вишемесечних израелских напада на палестинске екстремисте на окупираним палестинским територијама и смртоносних палестинских уличних напада на Израелце, овај закон усвојен је у Кнесету у којем већину има екстремно десничарска коалиција премијера Бењамина Нетењахуа, са 94 гласа за и само 10 против.

Међутим, у реткој демонстрацији политичког јединства за тај закон гласали су и многи посланици опозиционих странака.

Нови закон омогућава депортовање на Западну обалу заточених Палестинаца из источног Јерусалима, који имају израелску боравишну дозволу.
То се може применити и на затворене припаднике палестинске мањине у Израелу, који имају израелско држављанство.

Палестински министар спољних послова је за нови израелски закон рекао да је “најгори облик расизма”. Председник Удружења палестинских затвореника оценио је да је циљ закона да се “земља испразни од њених аутохтоних становника и да се људи избаце из својих домова”.

Неки посланици Кнесета су противљење закону образложили тиме што је “дискриминаторан јер се не односи на јеврејске држављане Израела осуђене за нападе на Палестинце”.

Gardijan: Otkriven tim hakera koji su uticali na izbore u više od 30 zemalja

 

Преузмите андроид апликацију.