Почетна > Свет
Свет

Израел: Нетанијаху позвао полицију да заузме оштрији став према демонстрацијама

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху позвао је данас шефове служби безбедности да заузму оштрији став према демонстрацијама у којима грађани Израела већ 11. недељу заредом масовно протестују против најављене реформе правосуђа која је изазвала велике поделе у тој земљи.
Фото: Танјуг/mir Cohen/Pool Photo via AP

Нетанијаху је затражио од шефа израелске полиције Кобија Шабтаја да полиција спречи блокаду раскрсница током протеста, преноси Тајмс оф Израел.

“Нећемо дозволити анархију”, рекао је он на заседању кабинета и додао да “насиље било које стране неће бити толерисано.”

Премијер Израела је затражио од тајне службе Шин Бет да спречи наводно подстрекивање усмерено против њега и његових савезника.

У свом говору је критиковао и шефа војске Израела (ИДФ) Херцла Халевија због протеста војних резервиста против најављене реформе правосуђа.

“Очекујем од шефа ИДФ и шефова огранака служби безбедности да се агресивно боре против одбијања војне службе”, рекао је Нетанијаху.

Премијер Израела је додао да држава “која жели да постоји” не сме да толерише одбијање војне службе.

Елитни резервисти ИДФ, 450 официра и војника из војне обавештајне службе и 200 стручњака за сајбер безбедност, испунили оно што су обећали пре неколико недеља и одбили да се појаве на добровољној служби, додаје Тајмс оф Израел.

Око 300 припадника израелске авијације се придружило протесту, рекавши да се ове недеље неће појатити на редовним вежбама.

Капетан “Алеф” (шифровано име, прво слово хебрејског алфабета), представник резервиста који одбијају добровољну војну службу, је рекао да ће се они вратити “када демократија буде безбедна” и када се “покушај пуча заврши.”

Позвао је друге резервисте да следе њихов пример.

Израелци су и синоћ изашли масовно на улице, у 11. недељи демонстрација широм землје против плана владе да ограничи овлашћења Врховног суда, што критичари ове одлуке виде као претњу независности правосуђа, пренео је АП.

Председник Израела Исак Херцог апеловао је да се реформа одложи и у среду представио алтернативни план о променама, који је премијер одбио.

Најнижа подршка Макрону од 2019. године

Преузмите андроид апликацију.