Почетна > Свет
Свет

Израел наставља ваздушне нападе на појас Газе

Израелска војска извела је касно синоћ ударе из ваздуха на појас Газе у знак одмазде за запаљиве балоне пуштене са те палестинске територије који су изазвали најмање девет пожара на југу Израела.
Фото: PrtSc/FRANCE_24_English/YouTube

У војном саопштењу је наведено да је погођена фабрика оружја Хамаса у Кан Јунису у јужном делу појаса, улаз у тунел у Џабалији и подземни лансер ракета у густо насељеном кварту у Газа Ситију.

Извештаја о жртвама напада није било, али је причињена материјална штета, а борци Хамаса су отворили ватру на авионе, рекли су Франс пресу анонимни палестински извори.

Војска је накнадно рекла да је гађан још један улаз у тунел када су се авиони нашли на удару ватре, пренели су израелски медији.

Званичник исламског екстремистичког Хамаса, владајућег у Гази, Исмаил Радван осудио је израелске нападе из ваздуха, оценивши да ће се то “само повећати одлучност да се поврате права” Палестинаца.

У понедељак увече, пре одмазде, израелски ТВ Канал 12 је јавио да израелски безбедносни естаблишмент верује да ће између Израела и Хамаса поново избити велики сукоб у Гази.

Један званичник је изјавио да Хамас тежи да повећа притисак на Израел обновом протеста на граници и пуштањем запаљивих балона, те да је још један рат израелске војске и палестинских екстремистичких организација неминован.

Уколико се протести обнове Израел ће бити приморан да одговори снажније како би удаљио демонстранте од безбедносне ограде, а то ће по свој прилици довести до жртава на палестинској страни, на шта ће Хамас одговорити, рекао је тај анонимни званичник.

У протеклим данима напетост је повећана дуж границе појаса Газе, махом због захтева Хамаса да Израел дозволи испоруку робе и новчану помоћ том осиромашеном подручју.

Остале вести из света прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.