Почетна > Свет
Свет

Израел ће се бранити од оптужби за геноцид пред судом правде у Хагу

Израел ће бранити своје поступке у Гази пред међународним судом правде у Хагу, након што је Јужноафричка Република прошле седмице покренула поступак против те државе оптужујући је за геноцид, јавили су данас израелски медији.
Фото: Танјуг/AP Photo/Ali Mahmoud

„Израел, који је дугогодишњи потписник Конвенције о геноциду, неће бојкотовати поступак. Ми ћемо учествовати и одбацити апсурдну оптужбу која представља клевету“, рекао је саветник за националну безбедност Цачи Ханегби за сајт Ynet.

Израелски лист „Haarec“ је објавио да је та одлука донета током састанка којим је председавао израелски премијер Бењамин Нетанијаху и након консултација са Министарством правде, војском и националним саветом безбедности.

Поступци на суду могу да потрају годинама, али непосредни циљ Израела би био да спречи суд да изда привремену наредбу за заустављање војне операције у Гази.

У поднеску за покретање поступка против Израела прошле недеље, ЈАР је навела да су акције Израела у Гази „геноцидног карактера јер имају за циљ да доведу до уништења значајног дела палестинске националне, расне и етничке групе“.

Poljska: Nivo pretnje od ruskih udara smanjen, avioni se vratili u bazu

 

Преузмите андроид апликацију.