Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Изложба уметничких плаката Ивана Мишића у клубу „Трибина младих”

Изложба уметничких плаката Ивана Мишића биће отворена у уторак 16. новембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Уз прописане мере заштите моћи ће да се погледа до понедељка 29. новембра.
Фото: Културни центар Новог Сада

Иван Мишић се више од десет година константно бави истраживањем на пољу плаката, а поред заступљености на великим светским изложбама из ове области, о његовој посвећености сведочи и заиста велики број домаћих и мећународних награда и признања.

Ова изложба обухвата новије радове у домену позоришног плаката, плаката литералних дела, као и тема уско везаних за књижевни опус и живот великих светских и домаћих писаца.

Од симулација модернистичке лексике, преко низа хибридних метода, до експерименталности вишег реда, Мишићев поступак рада подразумева манипулацију великим бројем софтверских алата и графичких средстава (вектори, битмапа3D моделовање, фото-манипулација, цртеж, растер, колаж...).

Решења су готово увек централна и симетрична, док утисак монументалнсти којим одишу није спутан обиљем детаља и текстура. Типографији се прилази без превише експеримената и строго. Прва у реду је информација, увек јасно издвојена и читљива, без дисторзије и деформације, па непосредна сврха дела никада и нипошто није доведена у питање.

Можемо лако уочити да у плакату Иван Мишић веома сензибилно и оштроумно третира саму атмосферу драмског или књижевног дела, док се суздржава коментара или поигравања симболиком.

Он је издашан у представама и прецизан у карактерима, али закључке ипак оставља публици.

У радовима који се сада новосадској јавности дају на увид, аутор остаје и даље строго фигуративно оријентисан. Поред портрета, који је у његовом досадашњем раду доминантан повод обраде, присутни су и архитектонска и геометријска форма.

Такође, котинуирано истраживање медијских и манипулативних могућности доносе нове и другачије визуелности, те се ово самостално појављивање овог примењеног уметника може сматрати сврсисходним и са становишта његове ауторске продукције и као савремен и свеж допринос ишчитавању наново актуелних дела светске мисли.

Novi Sad dobitnik nagrade za najbolji evropski trend brend u kulturi

 

Преузмите андроид апликацију.