Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Изложба у Културном центру Србије у Паризу: Једна сасвим (не)обична српско-француска веза

Прича о двоје људи, њиховим судбинама, међусобним односима, везама с европском интелектуалном и уметничком елитом послужили су као основни наратив изложбе Једна сасвим (не)обична српско-француска веза: Олга Кешељевић и Марк Барбеза, која ће бити представљена у Културном центру Србије у Паризу.
Фото: Галерија Матице српске

На свечаном отварању изложбе, 22. децембра у 19.00 сати, присутнима ће се обратити Натали Бељански, директорка Културног центра Србије, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, проф. др Дијана Метлић, ауторка изложбе, Кристоф Кешељевић  и Њ.Е. Наташа Марић, амбасадорка Србије у Француској и Монаку.

Размишљајући о српско-француским односима изван великих историјских наратива, изложба жели да истакне да мали знаци у времену постају упоришне тачке у којима се преплићу културе Србије и Француске.

Превладати заборав стваралаштвом и улагањем у уметност, како су то чинили Олга Кешељевић и Марк Барбеза негујући српско-француске уметничке везе, један је од могућих начина да се појединац супротстави бесмислу свакодневице. Посвећеност „малим“ причама један је од водећих задатака новије историје уметности, што управо ова изложба настоји да покаже.

У питању је прича о животу. О непресушној љубави према књижевности и сликарству. О једној (не)обичној вези и жељи да се превазиђе заборав. Изложба обухвата 95 експоната – међу којима су најзаступљенији радови Љубице Цуце Сокић, уметнице и блиске пријатељице Олге Кешељевић. Поред богатог сликарског опуса париској публици по први пут уметница ће бити представљена и као илустраторка и графичка дизајнерка. Изложбу чине и дела других српских модерниста попут Ивана Табаковић, Богдана Шупут и Пеђе.

Милосављевића, као и богат документарни материјал – писма Олге Кешељевић и Марка Барбезаа, као и књиге из Барбезаове издавачке куће L’Arbalète. Осим дела из галеријске колекције, изложбу допуњују дела и грађа из Народне библиотеке Србије, Архива САНУ, Галерије САНУ и приватних колекција.

Изложба је настала на основу научне студије Олга Кешељевић и Марк Барбеза. Једна сасвим (не)обична српско-француска веза, ауторке проф. др Дијане Метлић, коју је објавила Галерија Матице српске 2020. године.

Пратећи и реконструишући животе интелектуалаца Олге Кешељевић и Марка Барбезаа, њихову делатност, уметничку збирку, књиге које су објављивали, доступну епистоларну грађу и фотографије из породичних албума, ауторка је овом студијом и изложбом објединила личну историју и уметност, појединца и европске уметничке токове и дала знатан допринос проучавању културних спона између Француске и Србије.

Изложба је организована кроз сарадњу Галерије Матице српске са Француским институтом у Новом Саду и Културним центром Србије у Паризу, а захваљујући покровитељству Министарства културе Републике Србије.

За све информације о изложби можете се обратити Ивани Растовић, сарадници на изложби, на телефон 069 111 29 27 или на i.rastovic@galerijamaticesrpske.rs

Grad pomaže školama da obrazovne profile prilagode potrebama tržišta

Преузмите андроид апликацију.