Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Изложба „Сутра је понедељак” Раше Тодосијевића сутра у МСУВ

Изложба „Сутра је понедељак” истакнутог неоавангардног уметника Драгољуба Раше Тодосијевића биће отворена у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду од 9. септембра до 5. октобра 2022. године.
Фото: Музеј савремене уметности Војводине
Ова изложба обухватиће презентацију уметничких радова једног од протагониста неформалне београдске групе концептуалних уметника, која је крајем 60-их и почетком 70-их година учинила радикални отклон од идеологије и праксе социјалистичког модернизма и укључила се у нове уметничке токове који су тек настајали код нас и на светској сцени.

Тада млади уметници (Марина Абрамовић, Ера Миливојевић, Неша Париповић, Зоран Поповић, Гергељ Урком) окупљени око београдског Студентског културног центра крећу у истраживање нових форми уметничког изражавања, као што су: видео, перформанс, акција, инсталација итд, са циљем провоцирања и преиспитивања структуре и функционисања текуће праксе, као и актуелног друштвеног контекста.

Прва ретроспективна изложба Драгољуба Раше Тодосијевића у МСУВ – „Сутра је понедељак”, повод је да се поново сагледа значајна и обимна уметничка пракса овог аутора, те да се на једном месту окупе и презентују радови из неких од његових кључних серија, као што су: Дневник, Decision as Art (Одлука као уметност), Was Ist Kunst? (Шта је уметност?), Gott Liebt die Serben (Бог воли Србе), Fuxus Piano (Fuxus клавири) и др. Полазиште изложбе је у континуираном деловању аутора у пољу друштвено-политички ангажоване уметности, те преиспитивања стандарда у уметничким системима, наметнутих и општеприхваћених начела, као критеријума подложних критици и новом сагледавању.

Поред радова из колекције МСУВ, на изложби „Сутра је понедељак” биће представљена и дела из уметничких збирки Музеја савремене уметности у Београду, Музеја савремене уметности Ars Aevi у Сарајеву и Центра за културу „Градац” у Рашкој. У оквиру изложбе ће бити одржано више пратећих програма, вођења кроз изложбу и разговор историчара уметности Јеше Денегрија са Рашом Тодосијевићем.

Кустоскиња изложбе је др Сања Којић Младенов. Изложбу прати каталог са текстовима кустоскиње и Михе Цолнера, историчара уметности из Словеније.

Раша Тодосијевић је представљао Србију на 54. Бијеналу савремене уметности у Венецији, изложбом „Светлост и тама симбола”, у Павиљону Србије, 2011. године, за шта је добио интернационално признање − УниКредит награду Венеције (UniCredit Venice Award), као прву и једину награду коју је наш павиљон до сада добио на овој реномираној манифестацији.

Продуцент изложбе је био МСУВ, Нови Сад, комесар Живко Грозданић, тадашњи директор МСУВ, кустоскиња и уредница публикација Сања Којић Младенов, уз дизајн Мирјане Душић. Након изложбе и уручења награде, једну од монументалних инсталација аутор је поклонио МСУВ. Његова ретроспективна изложба у Новом Саду је логични наставак сарадње и могућност да се, после десет година, уз обухватање шире продукције, сагледају и поједина дела презентована у Венецији.

Авангардна уметничка пракса представља иновативне методе савремене уметности директно укључене у развој социјалног окружења.

Проблеми и питања којима се бави аутор су од 1970-их година представљали тачке упоришта друштвеног и уметничког конзервативизма, традиционализма и национализма, које је својим уметничким деловањем чинио видљивим и подложним освешћеној критици. Постојање ангажованих уметничких токова у локалној средини, који су се одвијали паралелно са иновативним и радикалним уметничким праксама на међународној уметничкој сцени, потврђује пракса Драгољуба Раше Тодосијевића, што његово дело смешта у шири контекст неоавангардне уметности.

Изложба у МСУВ истиче важност доприноса овог аутора, међународне афирмације локалне уметничке сцене, а истовремено и значаја институционалне бриге о заоставштини савремених уметника и њеној видљивости у широј јавности.

Драгољуб Раша Тодосијевић је рођен 2. септембра 1945. у Београду. Дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду 1969. године.

Један је од међународно најактивнијих и уваженијих уметника из Србије. Његови радови су, између осталог, откупљени за Тејт музеј у Лондону (Tate Modern), париски Бобур (The Centre Pompidou), стокхолмски Музеј модерне уметности (Moderna Museet), CAMK у Кумамотоу (Contemporary Art Museum, Кумамото) и др. Осим награде на 54. Бијеналу у Венецији, добитник је награде стокхолмског Музеја модерне уметности (Moderna Museet), IASPIS RESIDENTIAL AWARD (2001) у Стокхолму, АртсЛинк за 2004. годину у Њујорку и награде Емили Харви фондације из Њујорка (2006), која се додељује уметницима повезаним са покретом Флуксус. Добитник је Награде за животно дело 50. Окобарског салона у Београду (2009), Политикине награде (2009) заједно са Маријом Драгојловић, Награде града Београда (2003), Награде Меморијала Надежде Петровић у Чачку (1998), Награде Сава Шумановић (2008) у Новом Саду и др. Живи и ради у Београду као слободни уметник.

Изложба се организује у оквиру програма Калеидоскоп културе, Нови Сад – Европска престоница културе 2022. Покровитељ МСУВ је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Изложбу су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Фондација Саша Марчета, Београд.

Otvaranje izložbe „Tschuschgewerbe“ u petak 9. septembra u Američkom kutku

Преузмите андроид апликацију.