Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Изложба „Стрингери” од 9. јула у Кинеској четврти

Отварање изложбе „Стрингери” биће реализовано у Креативном дистрикту 9. јула у 20 часова, у организацији Центра за истраживање и едукацију о Холокаусту, а саставни је део програмског лука Тврђава мира.
Фото: НСЕПК2022

Кроз објективе самосталних ратних фоторепортера, постајемо сведоци њихових трагичних судбина и ратних страхота.

На путу тог сећања, фотографија постаје непосредни извештач, медиј који доследно преноси живот и реалну емоцију.

Свет је био изненађен када је први пут угледао црнобеле ужасе Кримског рата и увидео шта рат сам по себи значи. Нажалост, и у актуелном тренутку често смо сведоци немилих сукоба и људске патње на свим странама света, али се поставља питање – на који начин их доживљавамо?

Савремено доба избрисало је осећај за стварност услед прегршт информација које нас свакодневно засипају, па сваколики друштвени потреси брзо избледе у надирању нових. Но, и поред тога, фотографије посматрамо као веран и суров приказ страдања, а њихове ауторе као хероје свог доба.

Изложба „Стрингери” говори о формирању савремених најамних писара историје и сведока потписа њених аутора – фриленсера.

Од Другог светског рата до наших дана, ангажовани медијски радници су у средишту свих сукоба и друштвених превирања. Њихов поглед на рат, геноциде и револуције је поглед оних који су и сами незаштићени – без стране у сукобу, нације, уговора или религије, амбасаде или осигурања.

Њихов рад је основ хуманистичке традиције у фотографији, документарном филму, штампаним и електронским вестима, али и пропаганди, политици и култури сећања.

Без обзира на њихове појединачне позиције, тачка гледишта медијског пролетаријата била је огледало у коме не видимо само вољу за уништавањем и репресијом друштвеног сукоба, већ и сопствену толеранцију према несигурности живота оних који производе вести које конзумирамо.

Разнолики колико и људи без којих не могу, стрингери су углавном тражили да нађу начина да испричају причу, можда чак и преживе, покушавајући да очувају бар мало независности и интегритета, без обзира на њихов положај привредног подређеног.

Изложба прати вишеструке позиције – од ратних заробљеника и логораша, преко малолетника, угњетених новинара, (не)зависних оператера у медијским просторима различитих периода, до сазревања аутора који, кроз позицију фриленсера, налазе простор да узврате поглед чак и репресивном друштву.

Изложба ће бити отворена до 9. августа.

Evropski projekat „Most” 7. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi

Преузмите андроид апликацију.