Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Изложба „Портрети знаменитих личности из доба присаједињења“ у Архиву Новог Сада

Музеј Војводине и Историјски архив Града Новог Сада Вас позива на изложбу „Портрети знаменитих личности из доба присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918.“ аутора Зорана Вељановића, архивског саветника и кустоса – историчара.
Фото: Градске инфо

На изложби ће бити изложена 22 портрета из Збирке Музеја присаједињења 1918. и биста Краља Петра I Карађорђевића.

Портрети су у највећем броју дело савремених војвођанских академских сликара и израђени су у техници уље на платну по наруџбини аутора изложбе, е да би били на Сталној поставци која је прављена за 100 годишњицу присаједињења Војводине Србији.

Ова јединствена Збирка портрета која садржи, поред осталог, и портрете свих седам жена посланица на Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и осталих Словена у Новом Саду (25. новембар 1918) се потом увећавала аквизицијом и поклонима академика Саве Халугина. Отуда, посетиоци изложбе ће бити у прилици да се у времену трајања изложбе (од 8. новембра до 8. децембра 2022) потсете на славне дане и славне личности из историје Војводине чија дела су бесмртна.

Свечано отварање изложбе ће бити 8. новембра 2022. године у 12. сати у изложбеној сали Историјског архива Града Новог Сада.

Ponedeljak u Novom Sadu je dan za „Državni posao“ (Ponedeljak, 7. novembar)

Преузмите андроид апликацију.